MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Moniz: „Ha kell, az UEFA-ig is elmegyek!

Moniz: „Ha kell, az UEFA-ig is elmegyek!"

m4sport.hu

Ricardo Moniz nem hagyja annyiban, ha a Magyar Labdarúgó Szövetség eltiltja.

A ZTE vezetőedzője azt követően kapott piros lapot a kispestiek ellen (0–2), hogy meccs közben jogosulatlanul a játéktérre lépett, miután a Honvéd-tábor rasszista megnyilvánulásokkal illette játékosát, Christy Manzingát. Moniz a kiállítás után levezényelte csapatát a pályáról, percekig állt a játék, és csak azt követően folytatódott, hogy a vezetőedzőt jobb belátásra bírták azzal, hogy akár pontlevonással is büntethetik a klubot, márpedig ezt szerette volna elkerülni.

„Négy napon belül már másodjára tapasztaltam ilyet, ez már elég indok volt, hogy belépjek a pályára” – jegyezte meg a zalaegerszegi vezetőedző a NOS-nak, mikor a holland lap arról kérdezte, mi sarkallta arra, hogy közbelépjen a hétvégi meccsen.

„Figyelmeztettem a negyedik játékvezetőt, hogy állítsa le a huhogást. Azt mondta, ő nem hallott semmit, ahogyan a játékvezető és az ellenfél edzője sem – idézte fel az esetet. – Az emberek néha nem akarnak meghallani bizonyos dolgokat, ezért léptem fel ennyire szélsőségesen. Nem érdekel, ha egyedül is kell megvívnom ezt a csatát.”

A lap emlékeztet rá, nem ez az első eset az 58 éves szakember edzői pályafutása során, mikor felemelte szavát egy játékosát ért atrocitás ellen. 2019-ben az Excelsior edzőjeként Mendes Moreiráért állt ki, akit a Den Bosch szurkolótábora részéről ért rasszista támadás, ám mint Moniz hozzáteszi, hiába állt akkor mellé több politikus, prominens személyiség és a holland szövetség (KNVB) is, semmi nem történt, senkit nem vontak felelősségre.

Hacsak az MLSZ fegyelmi bizottsága másként nem dönt, a Honvéd ellen kiállított Monizra automatikus egymeccses eltiltás vár, ami azt jelentené, hogy nem lehet ott a Zete kispadján korábbi csapata, a Ferencváros ellen. A holland mester azonban ezt nem hagyná szó nélkül.

„Nagyon kíváncsi vagyok, mit tesznek. Nem fogom elfogadni, ha eltiltanak. Akkor akár az UEFA elé is elviszem az ügyet – jelentette ki, hozzátéve, ha kell, végső esetben a nagy sportbarát miniszterelnökhöz is elmegy az igazáért, ugyanakkor optimista a végkifejletet illetően. – Az eddigi reakciók alapján bízom abban, hogy pozitív fordulatot vesz az ügy. Egy dolgot viszont biztosan tudok: a sportigazgatóm és a játékosaim mögöttem állnak. És ez a lényeg.”

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vasárnapi közleményében elítélt minden diszkriminatív szurkolói megnyilvánulást, és a legszigorúbb büntetést helyezte kilátásba, ha beigazolódnak a vádak. A fegyelmi bizottság keddenként ülésezik, de az eset kényes mivolta és hordereje miatt nem kizárt, hogy másik napon, a megszokottnál több érintett bevonásával tárgyalja az ügyet.