MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Misztikus barlangjárat

Misztikus barlangjárat

napmintnap.com

Hatalmas szenzációnak számít az angliai Shropshire-ben talált barlangrendszer, melyre egy farmer telkén bukkantak.

A nyúlüregnek tűnő földalatti járatról még mai napig is sok találgatás terjed és máig megoldatlan rejtély, hogy mi célt szolgálhatott és mikor készülhetett.

Sokan úgy vélik, hogy a templomos lovagrend, más néven templomosok követői véstek járatokat a föld alatt a 17. században annak érdekében, hogy itt ejtsék meg titkos találkozóikat. Egy másik elmélet szerint a Caynton-barlangokat egy gazdag földbirtokos építette 1850 körül.

A történelmi szempontból igen csak érdekes katolikus lovagrendet 1119-ben alapították és rövid időn belül nagy vagyonra tett szert. Eltűnése épp olyan titokzatos, mint megjelenése. IV. Fülöp francia király, istenkáromlással, eretnekséggel és erkölcstelenséggel vádolta őket. Ezért V. Kelemen pápa az 1300-as években feloszlatta a középkori rendet és tagjait kivégeztette. A rend vezetőjlt, Jacques de Molayt 1314-ben ítélték máglyahalálra. (A legenda szerint Molay átkának tulajdonítható, hogy Kelemen a kivégzés után egy hónappal elhunyt és ugyanabban az évben Fülöp király is meghalt.)

Az angolszász kultúrában elterjedt folly megnevezés olyan kis építményekre utalt, melyekhez semmiféle célt nem rendeltek. A folly őrület Nagy-Brianniában kezdődött a 18. században, mint kreatív művészezi önkifejezési mód. A dísztavak mellett megbújó kis rejtekhelyek valódi építészeti műremeknek számítottak. A viktoriánus korszakban ez egyúttal a gazdagság és a rang kifejezésére is szolgált, hiszen csak kevesen engedhették meg maguknak.