MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Minitorony

Minitorony

villanyautosok.hu / Szabó M. István

A svájci Soleis AG bemutatott két, egészen aprócska villamos energiatároló rendszert.

A PV Magazine szúrta ki, hogy a cég Minitower1 és Minitower2 nevet viselő csomagja csupán 1, illetve 2 kWh kapacitású, és a pakkok így is kerülnek majd a piacra. Kifejezetten erkélyi napelemekhez fejlesztettek ki.

A napelemes rendszerek, töltő infrastruktúra és hőszivattyú területeket a villanyszerelés és a kisméretű rendszerépítés felől megközelítő svájciak a kérdéskört a praktikum oldaláról vizsgálták. Az ilyen pici, alig egy normál méretű otthoni számítógépház méretű akkumulátorokat azért érdemes megtervezni és gyártásba engedni, mert az erkélyi napelemes rendszerek népszerűvé váltak. És ezek a boxok jelenthetik majd a következő lépést…

Az erkélyi napelemek azok a mobil, engedélyhez – például Németországban és Svájcban – nem kötött rendszerek, amelyek egy-két, de legfeljebb néhány napelempanelt tartalmaznak, jellemzően a 600 W termelési összpotenciált nem érik el, és egyszerűen a hálózatra csatlakoztatva képesek csökkenteni a lakók villanyszámláját, és a hálózat leterheltségét. Berlinben olyan fontos tényezővé váltak, hogy nem csak támogatást lehet igényelni a megvásárlásukhoz, hanem külön rendelet is van a használatukról – sőt, már arról is, hogy az ilyen eszközöket a bérelt lakásba az albérlő is magával viheti – és ott ellenszolgáltatás nélkül használhatja. (Magyarországon ezek a rendszerek nem kaptak még engedélyt – elsősorban hálózati kockázatok miatt.)

/Bővebben a villanyautosok..hu /