MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Mindenkinek vízturbinát!

Mindenkinek vízturbinát!

hvg.hu

Annyi energiát termel ez az új turbina, amennyit 12 napelemmel lehet előállítani.

Az Idenergie nevű kanadai startup szerint az országoknak vízturbinákat kellene telepíteniük, mert azok éjjel-nappal biztosítják a szükséges energiát.

Olyan úgynevezett hidrokinetikus turbinát tervezett egy kanadai vállalat, amely szerint a fejlesztésből egyetlenegy is több energiát termel, mint amennyire 12 napelem képes. A turbina a vízfolyamból kinyerhető energiát hasznosítja, illetve alakítja át árammá – írta meg az Interesting Engineering.

A legtöbb ország már most is nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy áttérhessen a megújuló energiaforrásokra. Ehhez azonban szükség van olyan eszközök kifejlesztésére, amikkel ez a cél megvalósítható. Ezen a téren jelenthet nagy előnyt az Idenergie újdonsága.

A cég szerint a turbina egy Darrieus típusú rotorral dolgozik, nem károsítja az ökoszisztémát, és újrahasznosítható anyagból készítették. Ez azért is hangsúlyos, mert a közelmúltban sok céget ért kritika, amiért a legyártott vízturbinájuk károsította a növényzetet, vagy megzavarta az élővilágot.

Az Idenergie termékét szétszerelve szállítja, ám állítják: az összeállítása gyerekjáték. A borítást úgy alakították ki, hogy víz egyáltalán ne jusson bele, ami a karbantartására fordított költségeket is csökkenti – legalábbis a cég szerint.

Ami a teljesítményt illeti: a vállalat azt állítja, hogy a turbinából egyetlen darab 12 kWh áramot képes termelni. A kialakítása miatt pedig még kisebb fokozatban is elegendő energiát állít elő, hogy a legtöbb háztartásban megtalálható eszközt, például a hűtőszekrényt vagy a televíziót működtetni lehessen vele.

A turbina a cég szerint sekély vizekben is működik.