MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Minden oltatlan megfertőződik majd, véli Merkely Béla

Minden oltatlan megfertőződik majd, véli Merkely Béla

hvg.hu

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nem érhető el a nyájimmunitás.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon kevésbé terhelheti majd meg az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő – mondta az Inforádiónak a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla. A járványról azt mondta Merkely: nem egy második-harmadik hullám típusú görbét fogunk látni, hanem egy elnyújtott, laposan emelkedő görbét”.

Az oltatlanokról azt mondta a rektor, hogy a delta variáns rendkívül fertőzőképes, így meg fogja őket találni. Az átoltottság és az átfertőzöttség mértéke relatíve magas, de nyájimmunitás nem érhető el, vagyis „gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni ezt a betegséget”.

Merkely beszélt a romániai járványhelyzetről is. Szerinte elsősorban az átoltottak alacsony száma (sok helyen 20 százalék alatti) áll a járvány robbanásszerű terjedése mögött.

Romániában soha nem látott erővel tombol a koronavírus-járvány, szerdán 331-en haltak meg, ez pedig új csúcsot jelent az országban. Az országban szerdára egyetlen szabad intenzíves ágy sem maradt, így nemzetközi segítséget kértek. A román lapok szerint arról folynak tárgyalások, hogy a súlyos betegek egy részét Magyarországon ápolják. Egyelőre arról van szó, hogy a román–magyar határ menti falvakból hoznának súlyos betegeket az országba.