MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Minden házra kötelező lesz

Minden házra kötelező lesz

168ora.hu

Az EU 2030-ra az összes energiaforrás felét megújulókból akarja biztosítani, ennek lehet része a kötelező lakossági napelemtelepítés.

Az EU orosz enrgiafüggőségének felszámolására alkotott stratégia szerves része lehet, hogy a lakosságot kötelezné napelemtelepítésre az Európai Unió. Egy tervezett szabályozás szerint a RePowerEU program keretében

2030-ra az összes energiaforrás felét megújulókból akarják unió-szerte biztosítani.
A stratégia keretében most úgy tűnik, az Európai Bizottság kötelezné az új középületekre és kereskedelmi épületekre, valamint az új lakóépületekre 2029-ig telepítsenek napelemeket, és azok segítségével biztosítsák a házak áramellátását.

A Napi.hu cikke a ZME tudományos magazin nyomán idézi az Európai Bizottság erről kiadott közleményét is. Ebben úgy fogalmaznak, „kétszeresen is sürgető az európai energiarendszer átalakítása: az EU függőségének megszüntetése az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, amelyeket gazdasági és politikai fegyverként használnak, és amelyek évente közel 100 milliárd euróba kerülnek az európai adófizetőknek, valamint az éghajlati válság kezelése.”

Az EU általános terve 2025-ig több mint 320 GW napenergia-alapú fotovoltaikus energiát vezetne be, ez a 2020-as érték duplája lenne. A tervnek különös aktualitást ad az is, hogy jelenleg rengeteg fosszilis energiát importálnak az unió országai Oroszországból, a földgázpiacon ez az arány összesítve 40 százalék.

A napelemes háztetők terve persze mintegy százmilliárd euróba kerülne, de a Bizottság tervei szerint az energiaimporton ezt az összeget meg lehet majd spórolni.

(Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay)