MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Mikroműanyag-mentesítés nyírfaültetvényekkel

Mikroműanyag-mentesítés nyírfaültetvényekkel

storeinsider.hu

A nyírfa hasznos szerepet tölthet be a mikroműanyaggal szennyezett termőtalaj remediációjában.

A világszerte elhasznált plasztik jelentős része 0,2 milliméternél kisebb műanyagdarabkák, másnéven mikroműanyagok formájában zárja le pályafutását. Ezek a kis szilánkok például öntözési célú szennyvíz közvetítésével a mezőgazdaságba bevont termőterületeket is könnyedén beszennyezhetik, és az ilyen földekről származó termények fogyasztói számára potenciálisan egészségügyi gondokat okozhatnak. A leírtak tükrében örvendetes fejlemény, hogy a tudósok jelentős energiákat fordítanak különböző mikroműanyag-mentesítő technológiák kidolgozására. Az efféle erőfeszítések között szerepel például egy németországi kutatócsapat új tudományos projektje is, amelynek eredményei szerint nyírfatelepek létesítésével esetlegesen könnyebb lehet megbirkózni a kihívással.

A szakemberek a kísérletük kezdetén több, cserépbe ültetett közönséges nyírfa termőtalajába fluoreszkáló festékkel bevont mikroműanyaggyöngyöket ágyaztak. Amikor a növényeket öt hónappal később fluoreszcens és konfokális lézer szkenning mikroszkópia segítségével megvizsgálták, számos fa gyökérzetének meghatározott fertályaiban mikroműanyag-részecskéket sikerült azonosítani.

„A mikroműanyagok felvételi sebességét és a fák egészségére gyakorolt rövid és hosszú távú hatásokat még elemeznünk kell – fogalmazott Kat Austen, a vizsgálatot irányító kutató. -- Ez a kísérleti tanulmány mindazonáltal azt sugallja, hogy – ideértve a talajban és esetleg a vízben lévő mikroműanyagok mennyiségének csökkentését -- a nyírfa a hosszú távú talajremediációs megoldásokban valódi potenciállal rendelkezik” – nyilatkozta a tudós.