MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Miért kell fűszereket hamisítani?

Miért kell fűszereket hamisítani?

haszon.hu

A nemzetközi fűszerpiacon történő hatalmas csalásokra hívja fel a figyelmet a hortidaily.com weboldal.

Európába éves szinten nagyjából 300 ezer tonna fűszer érkezik, javarészt Kelet-Ázsiából. A fűszerimport az uniós Joint Research Center kutatása szerint azonban nagy mennyiségben tartalmaz hamisítványokat.

Az általuk vizsgálat 1885 minta körülbelül 17 százalékáról bizonyosodott be, hogy hamisítvány. A tanulmányozott fűszerminták 21 uniós országból, valamint Norvégiából és Svájcból származtak (arra nem tér ki a cikk, hogy volt-e köztük a magyar piacon forgalmazott termék). Leggyakrabban az oregánófűszereknél találkoztak ilyen problémával, a termékminták csaknem 48 százaléka esetében. Emellett jelentős mennyiségben volt hamis a bors (17 százalék), a kömény (14 százalék), a kurkuma (12 százalék) és a sáfrány is (11 százalék). A vizsgált fűszerek nagyjából 2 százalékában ráadásul nem engedélyezett színezékeket is találtak. A miértre egyszerű a válasz. A hamisítvány olcsóbban előállítható, mint az eredeti.

A cikk megjegyzi, hogy a csalások feltárása az európaiak közös érdeke, azonban csak összefogással lehetséges. Szükség van a hatósági vizsgálatokra, valamit elrettentő erejű büntetések kiszabására. Továbbá azt javasolja az írás szerzője, hogy megoldást jelenthetne a problémára egy olyan rendszer, amelyet az európai gyümölcsimportőrök már alkalmaznak. Csak néhány cégre kellene bízni a fűszerek beszerzését, amelyek folyamatosan ellenőrzés alatt tarthatnák az Európába érkező termékek minőségét.

Gondok lehetnek a citrusfélékkel

Magyarországon az élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felel. A közelmúltban ebben a cikkünkben például arról írtunk, hogy gond lehet néhány kiskereskedelmi forgalomban kapható citrusfélével is. Ugyanis több olyan gyümölcsöt találtak a közelmúltban a magyar üzletekben a Nébih szakemberi, amelyekben a megengedett határérték feletti, vagy az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot (klórpirifoszt, proklorázt és klórpirifosz-metilt) mutatott ki. Ezen áruk (például citrom, grapefruit, narancs, mandarin, klementin) elsősorban Törökországból érkeztek.

Figyelmeztettek arra is, hogy a „rendszeres és alapos határellenőrzés ellenére is” előfordulhatnak ilyen citrusfélék a boltok polcain. Éppen ezért a hivatal arra kéri az élelmiszerkereskedőket, hogy kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket. Emellett további vizsgálatokat helyezett kilátásba a Nébih, elsősorban a nagybani piacokon és a logisztikai központokban.