MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Michelisz megnyerte a túraautó-világkupát!

Michelisz megnyerte a túraautó-világkupát!

vezess.hu

Tíz, a túraautózás legmagasabb kategóriájában eltöltött szezon után felért a csúcsra Michelisz Norbi.

A Hyundai gyári pilótája Esteban Guerrierit és a négyszeres világbajnok Yvan Müllert gyűrte le a bajnoki címért folytatott csatában.

A túraautó-világkupa utolsó, sepangi állomásán dőlt el, ki nyeri a WTCR 2019-es szezonját. Michelisz Norbert jól kezdett, hiszen a száraz időben zajló időmérőn kiemelkedően szerepelt, így összetettbeli előnyét pénteken tovább tudta növelni, de a vasárnapi három futamon 75 pontot lehetett még szerezni.

Az első futam remekül alakult számára, futamgyőzelemmel nyitott Sepangban, a kissé nedves pályán. A második verseny azonban már kevésbé sikerült szerencsésen, de biztonságra törekedve bejött a nyolcadik helyen. A magyar idő szerint délutáni, utolsó összecsapásra Norbi 10 pontos fórral érkezett, a pole-pozíciós magyar versenyző mellől Esteban Guerrieri indulhatott, aki a bajnoki címért is a legnagyobb ellenfele. Drámai végjáték alakult, és lett is.

Norbinak a biztos bajnoki címhez elegendő lett volna egy dobogós helyen végezni, függetlenül attól, hogy a Honda argentin versenyzője hol végez. Ám már az is kérdéses volt a futam előtt, hogy el tud-e indulni, ugyanis a Hyundainál műszaki hiba lépett fel. Végül megoldották, ahogy Norbi mondta 90%-os autóval indulhatott az esős versenyen. A rajt után Norbi visszaesett a negyedik helyre, miközben Guerrieri átvette az első helyet, ami neki kedvezett volna a bajnoki végelszámolás tekintetében.

Guerrieri óriási csatát vívott a cuprás Mikel Azcona és a Volkswagent terelgető Johan Kristoffersonnal is, de egy koccanást követően a fűre sodródott. A Honda hűtőnyílásai eltömődtek, a motorvezérlő pedig vészprogramra kapcsolt, csökkentve a motorteljesítményt. Így a riválisok – Norbival együtt sorra mentek el mellette. A magyar pilóta eleinte még üldözte az élen haladókat, de, ahogy fő ellenfele egyre hátrébb csúszott, visszavett a tempóból.

Bár egy biztonsági autós szakasz alatt az argentin meglátogatta a bokszutcát, hogy kitisztítsák a hűtőjét, de már nem jelentett veszélyt.Innentől kezdve csak célba kellett érnie a magyar versenyzőnek, végül ötödikként futott be, húsz pontos előnyt összehozva a bajnokságban.

Norbi az idei évben ötször állhatott a dobogó tetejére. Sikerével ő az első magyar, aki legrangosabb autósportos díjak egyikét megnyerte, a túraautózás legmagasabb szintű trófeáját megkaparintva a 2017-es világbajnoki második hely és két privát-világbajnoki cím után.