MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Mi lesz a Gyilkos-tó sorsa?

Mi lesz a Gyilkos-tó sorsa?

telex.hu • fotó: szekelyfold.ma

A tóban 680 ezer köbméter víz van, de ez a feltöltődés miatt folyamatosan csökken.

Ötven év múlva teljesen eltűnhet a Gyilkos-tó, ha a beleömlő patakok által hozott hordalék a jelenlegi mértékben, évente 4,88 centiméterrel tölti fel a medrét – írja a Maszol.ro. A romániai magyar hírportál arról számolt be, hogy a tó eltűnését az 1960-as években elkészült ülepítő gátrendszer újjáépítésével akadályoznák meg.

Ezek a gátak ma már nem látják el a feladatukat, részben vagy teljes egészében telítődtek iszappal. Ez azt eredményezi, hogy nem tud bennük leülepedni a patakok vize mielőtt belefolyna a tóba, az egyik gát egy helyen meg is repedt.

A román kormány környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere, Tánczos Barna nemrég a helyszínen járt. A látogatása után az a döntés született, hogy az egyik gátat még ebben az évben kitakarítják, mentesítik az iszaptól, míg hosszabb távon európai uniós alapból szeretnék a teljes gátrendszert újjáépíteni.

A Gyilkos-tó (románul: Lacul Roșu, régi magyar nevén: Veres-tó) Gyergyószentmiklóshoz tartozik, a Székelyföld egyik legtöbb kirándulót vonzó turisztikai attrakciója, ami 1837-ben egy földcsuszamlás következtében keletkezett csaknem ezer méterrel a tengerszint felett. Teljes felülete majdnem 13 hektár, a tóban most 680 ezer köbméter víz van, de ez a mennyiség a feltöltődés miatt folyamatosan csökken.