MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Megvette vagy nem, bizonyíték nincs

Megvette vagy nem, bizonyíték nincs

hvg.hu

Katar lényegében megvette, hogy ő rendezhesse a foci-vb-t.

Semmilyen bizonyíték sincs erre - állítja ugyanakkor az emirátus, de három államban is folyik vizsgálat - írja a párizsi Le Monde. Az USA-ban biztosra veszik a korrupciót, Svájcban és Franciaországban még folyik a vizsgálat, de ettől függetlenül egy év múlva Katarban kezdődik meg a labdarúgó világbajnokság.

Miről volt szó az Élysée palotában 2010 november 23-án, amikor Nicolas Sarkozy akkori köztársasági elnök fogadta Michel Platinit, aki ebben az időkben az UEFA elnöke és a FIFA alelnöke volt? Jelen volt még Katar jelenlegi emírje, aki még csak várományosa volt a trónnak, de már minden fontos ügyet Tamim bin Hamad al Thani sejk intézett az emirátusban.

A párizsi sajtó szerint a francia köztársasági elnök, a Paris Saint-Germain (PSG) csapatának élszurkolója a következő üzletre beszélte rá a francia válogatott egykori középpályás legendáját: Katar dúsgazdag emírje megveszi a Paris Saint Germain (PSG) csapatát , amely ily módon méregdrága játékosokat vásárolhat, akikkel azután reális esélye lesz megnyerni a Bajnokok Ligáját; cserébe pedig a Sarkozy-Platini páros elintézi, hogy a futballban addig szinte ismeretlen Katar kapja meg a 2022-es világbajnokságot.

A katari sejk, hogy elősegítse az ügyletet ezenkívül gyorsan 50 repülőt vásárolt a Qatar Airways javára a francia Airbustól. A Qatar Airways ezenkívül felvállalta a FIFA és az UEFA szponzorálását is. Évente állítólag 200 millió dollárt költenek erre a célra - írja a londoni Guardian.

A mesterkém leleplez

Végül 2010 december 2-án bombameglepetés született: a FIFA bejelentette, hogy nem Nagy-Britannia, hanem Oroszország és nem az Egyesült Államok, hanem Katar rendezi meg a 2018-as és a 2022-es világbajnokságot. A döntő szavazáson 14-8 arányban maradtak alul az amerikaiak, akik nem bizonyultak jó vesztesnek. Rögtön csalást kiáltottak, és megkezdődött a korrupciós vizsgálat, amely valóságos aranybányára bukkant.

A brit hírszerzés egykori moszkvai irodavezetője teljes dossziéval szolgált arról, hogy az oroszok és a katariak miképp vették meg a két világbajnokságot. David Steele, a nyugalmazott mesterkém az Amazon Prime-on mutatta be leleplező produkcióját nemrégiben. A cím mindent elmond: The Men Who Sold The World Cup, azaz Az emberek, akik eladták a világbajnokságot.

A New York-i korrupcióellenes ügyészség ennek alapján ki is mutatta: lefizették a döntést hozó FIFA vezérkarának három tagját. A 2020-ban közzétett jelentés szerint meg nem nevezett forrásból pénzt kapott a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolas Leoz és az argentin Julio Grondona.

Az amerikaiak lavinát indítottak el, amikor Svájcban az FBI kérésére elcsípték a FIFA vezérkar jó részét. Maga Sepp Blatter elnök és Platini alelnök is belebukott a korrupciós vádakba, ráadásul hosszú időre eltiltották őket attól, hogy a futball ügyeivel foglalkozzanak. Blatter és Platini kapcsolata külön korrupciós vizsgálat tárgya, hiszen az elnök úgy utalt ki 2 millió eurót az alelnöknek, hogy erről senki más nem tudott.

A FIFA Svájcban működik és maga Blatter is svájci, ezért a helyi ügyészség 2015 óta szorgosan vizsgálódik, de egyelőre különösebb eredmény nélkül. Mit kutatnak a svájci ügyészek? A Le Monde értesülései szerint egy 23 millió svájci frankos, vagyis 21 millió eurós bónusz után nyomoznak. Ezt hárman vették volna fel a FIFA vezérkarából: maga Sepp Blatter elnök, Jerome Valcke, a FIFA főtitkára és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénzügyi igazgatója, Markus Kattner. A bónusz időpontja egyébként 2010 december 1 volt, ami egy nappal volt a sorsdöntő szavazás előtt.

Franciaországban korrupció a vád

A munkaebéd az Élysée palotában igen sok kérdést felvet, de természetesen minden résztvevő tagad, úgyhogy a vizsgálat csigalassúsággal halad előre. Sarkozy nincs könnyű helyzetben, hiszen nemrég ítélték letöltendő börtönbüntetésre egy pártfinanszírozási ügyben.

A magyar származású egykori elnök természetesen fellebbez, de hogyha a magasabb bírósági fórum is megerősíti a döntést, akkor ő lesz a francia köztársaság első elnöke, aki börtönbe kerül. Onnan védekezhet majd a katari korrupciós vádak ellen, illetve egy a másik kínos ügyben is: Kadhafi líbiai exelnök fia azzal vádolja őt, hogy 5 millió eurót kapott a választási kampányára - emlékeztett a Le Monde.