MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Megfékezhető-e a balatoni nádas pusztítása?

Megfékezhető-e a balatoni nádas pusztítása?

economx.hu

A Balatoni Limnológiai Intézet is vizsgálja a féktelen nádpusztulást.

Olyan jelentős a nádpusztulás a szakértők és a civilek szerint is a Balatonon, hogy már a Limnológiai Intézet is vizsgálódik. A pusztulás nagyrésze mesterséges létesítmények közelében történt, ám a természetesen nádasokban is megfigyelték a jelenséget.

Az Intézet közölte, évtizedekre visszamenőleg is szokatlan és meglepő az idei nádpusztulási esetek számossága. Az Infostart szerint vizsgálják mindezek ok-okozati összefüggéseit, amelyek közül az egyik, hogy jelentősen romlott a Külső-tó nádasának állapota.

A hagyományos monitoring módszerek mellett műholdakat is bevetnek a vizsgálatokhoz. Az úgynevezett énekesmadár monitoring szerint drasztikusan csökkent több védett faj állománya a Külső-tónál.

2020 óta folyamatosan romlik a tihanyi Külső-tó állaga, a nádasok elfeküdtek, ami leárnyékolja a vízfelszínt, emiatt nem tud megjelenni a nád újulata.

A nádpusztulásokban az intézet szerint vélhetően több különböző tényező játszott szerepet, ideértve az idei magasabb vízállást, a lokális fertőzéseket és a meteorológiai eseményeket, de legfőképp a meggondolatlan vagy szándékos emberi tevékenység fejt ki negatív hatásokat.

Mindezt az is mutatja a kutatók szerint, hogy változó mértékben reagál a növényzet, és néhol ez már olyan súlyos, hogy a laikusok is könnyen észreveszik.