MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Megelőzés egyszerűen!

Megelőzés egyszerűen!

senior.hu

A melltartóba helyezhető ultrahangos készülék segíthet az emlőrák korai diagnosztizálásában.

Egy rugalmas szíjra szerelt, miniatűr ultrahangos készülék, amit egy melltartóba helyeznek: a forradalmi találmány képes lehet a melldaganatot időben felfedezni és ezzel többezer, százezer életet megmenteni.

Az új készülék kiemelt jelentősége abban rejlik, hogy a korai stádiumban diagnosztizált emlődaganat túlélési esélye akár 100% is lehet. Ezenfelül a szűrővizsgálatok közti időben fejlődött tumor is detektálható így. Az országoktól is függ, de általában a daganatok 20-30%-a a rutinszűrések közti időben fejlődik.

A hordozható ultrahangos készülék a viselője részére lehetővé teszi, hogy azt mozgatva, áthelyezve megvizsgálja a szöveteket. Kényelmes, felhasználóbarát, hordozható, könnyen használható és valósidejű annak érdekében, hogy megfelelő infromációkat adjon.


Kifejlesztője, Canan Dagdeviren, a Massachusettsi Technológiai Intézet professzora az inspirációt a saját nagynénje esetéből merítette. Fatma Caliskanoglu azután hunyt el, hogy agresszív emlődaganat fejlődött ki nála két rutinvizsgálat között, mindössze 6 hónap alatt. Dagdevirennek az ő ágya mellett üldögélve jutott eszébe az ötlet, hogy egy hordozható ultrahangos készüléket tervezzen.

A tanulmányban a kutatók a készületét egy 71 éves asszonyon tesztelték, akinek mellciszta szerepelt a kórelőzményében. A vizsgálat során a készülék kimutatta a mindössze 0,3 cm nagyságú cisztát, ami gyakorlatilag egy korai tumorral egyező méretű. Az is bizonyosságot nyert, hogy megfelelően mély látást biztosít.

A jövőben az anyagok, a mesterséges intelligencia, az algoritmusok, az alacsony fogasztású áramkörök és az orvosbiológiai rendszerek fejlődése segítheti az utrahangos kutatások előremozdulását és a orvosi készülékek tervezését. Az ‘okosmelltartóhoz’ a továbbfejlesztés és a prototípus tökéletesítése után nagy reményeket fűznek a kutatók.