MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Megdőlt a legnagyobb tévhit a kávéról

Megdőlt a legnagyobb tévhit a kávéról

roadster.hu / Kassai Eszter

Mítosznak bizonyult csupán, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes lenne?

Vannak, akik a kávéban lévő koffein energizáló hatása miatt isznak egy csésze feketét, míg mások az ital finom ízét kedvelik. Azok pedig, akik megpróbálják kerülni a koffeinfogyasztást, gyakran döntenek a koffeinmentes kávé mellett. Kiderült azonban, hogy ez a megoldás mégsem annyira tökéletes.

Mítosznak bizonyult csupán, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes lenne, ugyanakkor az azonban tény, hogy alacsony szintben tartalmazza az energizáló, frissítő alkotóelemet. Becslések szerint a koffein kilencvenhét százaléka távozik csupán annak az eljárásnak a során, amelyben mentesítik a kávét a koffein alól.

A megmaradt három százalék csekélynek tűnik, mégsem elhanyagolható például a koffeinérzékenyek számára.

A koffeinmentes kávé lényegesen alacsonyabb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé; egy csészényi italban 95–200 milligramm van az összetevőből, míg a koffeinmentes változat 3–15 milligrammot tartalmaz. A koffeinmentesítési eljárás során a gyártók a nyers kávébabot vízbe és olyan oldószerekbe áztatják, amelyek a koffein nagy részét kiszívják.

Az így eltávolított koffeint más termékek gyártásához használják fel.

A koffeinérzékenyek számára tehát a mentes kávé nem bizonyul jó alternatívának. Számukra a szakértők inkább az olyan gyógyteák fogyasztását javasolják, mint a kamilla vagy a rooibos.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)