MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Még nagyobb szerepben a biztonság

Még nagyobb szerepben a biztonság

Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. • fotó: kamaraonline.hu

A Társaság a vészhelyzet kihirdetése óta megtette a szükséges intézkedéseket.

A nukleáris technológiák felhasználását széles körben alkalmazzák az iparban, az egészségügyben és meghatározó szerepe van a villamosenergia-termelésben is. Az Országgyűlés 1996-ban megalkotta az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvényt (az ún. atomtörvényt), melynek előírása szerint a radioaktív hulladék elhelyezését, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolását, a nukleáris üzemanyagciklus lezárását, valamint a nukleáris létesítmények leszerelését a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) látja el.

Az RHK Kft.-nek a radioaktív hulladék és a kiégett üzemanyag tárolók létesítésére alkalmas telephelyek kijelölésével, a létesítmények kialakításával, bővítésével, azok üzemeltetésével, illetve a nukleáris létesítmények leszerelésével összefüggő feladatai vannak.

 

Az elmúlt évek szakmai eredményeinek elismeréseként 2020. március 15-én a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki az RHK Kft. ügyvezető igazgatóját, Dr. Kereki Ferencet. Az elismeréssel a kiégett üzemanyagok és radioaktív hulladék kezelésével kapcsolatos nemzeti program megvalósítása érdekében végzett tevékenységét díjazták.

A Társaság a vészhelyzet kihirdetése óta megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy munkavállalóit a leginkább megvédje a vírus okozta megbetegedéstől, miközben telephelyei biztonságos üzemeltetési feladatait továbbra is az eddig megszokott színvonalon ellátja. E cél elérését számos intézkedés is segíti, mint például az otthoni munkavégzés lehetősége, a telephelyeken munkát végző kollégák védőfelszereléssel történő ellátása, a nagyobb létszámú események, illetve azokon történő részvétel elhalasztása, a látogatócsoportok fogadásának szüneteltetése, tömegközlekedési eszközök használatának lehetőség szerinti mellőzése és a munkatársak folyamatos és hiteles tájékoztatása.
Telephelyeik tehát ebben a megváltozott helyzetben is biztonságosan, a hatósági előírások betartása mellett üzemelnek.