MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Matematikusok fürkészik az omikroncsapást

Matematikusok fürkészik az omikroncsapást

napi.hu

Pavol Koprda szlovák matematikus szerint az omikron koronavírus-változat okozta járványhullám már megérkezett.

Egy szlovák matematikus úgy véli, hogy az omikron koronavírus-változat valójában már megérkezett, ám amilyen száguldva jött, úgy is távozik. Hogy mennyi idő alatt csenghet le az új járványhullám azt nem tippelte meg, de vannak prognózisok ezzel kapcsolatban is.

Pavol Koprda szlovák matematikus szerint az omikron koronavírus-változat okozta járványhullám már megérkezett - írta a pozsonyi Új Szó. „Mivel olyan helyzetben vagyunk, hogy az egyik hullám éppen lecseng, a másik pedig jön, ezért a hullámok átfedik egymást. Nincsenek aktuális adataink arról, hogy az összes beteg hány százaléka fertőződött meg az omikronnal, ezért nem is lehet pontosan megmondani, mikor kezdődik a növekedés. De ha megnézzük a szomszédos országok helyzetét, akkor látjuk, hogy már a növekedés kezdeti fázisában vannak."

Koprda úgy véli, hogy újabb hullám feltehetően gyorsan lecseng majd. Hogy pontosan meddig tarthat, azt a matematikus nem akarta megsaccolni, viszont mások nemrégiben másfél hónapos lefolyási időt jósoltak. „Nagy valószínűséggel gyorsabb hullámra számíthatunk, mint az előzőek esetében. Ennek az az oka, hogy a lakosság nagy része gyorsan átfertőződik, és így sokaknak már hamar meglesz a védettsége. Emiatt a járványhullám gyorsabban le is cseng.”

Az omikron okozta gyors átfertőződésnek lehetnek olyan következményei is, amelyekkel a korábbi hullámok alatt csak részben találkozhattunk. Zuzana Krištúfková, az egészségügyi minisztériumhoz tartozó szakértői konzílium epidemiológusa a Nový čas napilapnak elmondta, felszólították a tárcákat, hogy dolgozzanak ki válságterveket arra az esetre, ha túl sok ember kerülne karanténba, és bizonyos szolgáltatások akadoznának az országban.

Koprda egyetért az óvatossággal: bizonyos szolgáltatások esetében biztosan lesznek kiesések. Viszont nem gondolja, hogy katasztrófára kell készülni – inkább csak rövid kiesésekről van szó, amelyek után hamarosan minden visszatérhet a normális kerékvágásba.