MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Magyarságtudat 150 ezerért

Magyarságtudat 150 ezerért

24.hu

„Nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni.

Egy új képzési programot fejlesztett pályakezdő pedagógusok számára az Oktatási Hivatal (OH) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), ami a „Nemzeti közszolgálat a pedagógushivatásban” címet viseli – derült ki egy, a Népszava birtokába került tájékoztató levélből, amit az intézményvezetőkhöz juttatott el az OH a napokban. Ebben arra kérik az iskolaigazgatókat, bátorítsák az intézményükben foglalkoztatott, gyakornok fokozatba sorolt kollégáikat a programban való részvételre.

A tájékoztató szerint a program célja, hogy megalapozó ismereteket nyújtson a pályakezdők számára „az állami feladatellátás rendszerébe illeszkedő köznevelésről, mint nemzeti közszolgálatról, a pedagógushivatás szakmaetikai alapjairól”, valamint a „nemzeti azonosságtudat oktatási és nevelési kihívásaira” is felkészítse a fiatal tanárokat. A képzés két részből áll, egy jelenlétet igénylő tréningből és egy e-learning modulból.

A lap szerintaz e-learning képzés fejlesztői többek között azt szeretnék elérni, hogy a fiatal pedagógus „felismerje, hivatástudatának fontos része a közösségi összetartozás (nemzeti összetartozás) felismertetése és erősítése”, valamint hogy megértse, miért fontos része a hivatástudatnak „a nemzeti hagyományok ápolása, a nemzeti összetartozás és egység erősítése”.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak azt mondta, a kezdő tanárokat sokkal komolyabb problémákra kellene felkészíteni, mert nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni.

El kéne érni, hogy a pályakezdők ne hagyják el a pályát egy-két éven belül azért, mert nettó 150 ezer forintból nem tudnak megélni. Vagyis komoly bérrendezésre lenne szükség. Aztán például arra kellene felkészíteni őket, hogyan kezeljék a hátrányos helyzetű vagy a sajátos nevelési igényű gyerekeket, az integrált oktatást – fogalmazott Totyik Tamás.