MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Ligeti Miklós: „Amit eddig elloptak, az már ott is marad”

Ligeti Miklós: „Amit eddig elloptak, az már ott is marad”

hvg.hu • fotó: promenad24.hu

A jelek szerint a kormány elsőkörös kísérletei nem voltak elégségesek, újat és komolyabbat kellett mondania.

 

A jelek szerint nem ajánlott még eleget a kormány az EU-nak, így hétfő éjjel ígéretet tett egy független, korrupcióellenes hatóság létrehozására is, csak jöjjön az uniós pénz. Kérdés, ez már elég lesz-e az EU-nak, illetve hogy egy hatóság mennyiben tudja visszafogni a rendszerbe beépült korrupciót. Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját kérdeztük.

Az „Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében” július 19-én nyújtott be Varga Judit igazságügyi miniszter egy törvényjavaslat-csomagot a parlamentnek, amelyben a többi között vállalnák, hogy a jogszabálytervezetek 90 százalékát elküldik társadalmi egyeztetésre (ami persze csak azután lép életbe, hogy a kormány megegyezett az EU-val, ezért sem egyeztettek a kataszigorításról), a büntetőeljárási törvény átírásával korrupciós büntetőügyekben az ügyészség nyomozást lezáró döntésével szemben lenne helye bírósági jogorvoslatnak is, kizárólag új ügyek esetén.

Ezek után hétfő késő éjjel megjelent Magyar Közlönyből kiderült, független, korrupcióelles hatóság létrehozásáról döntött a kormány. Ez záros határidőn belül, november 21. előtt fel is állna. Az ezt megalapozó törvényjavaslatot szeptember végéig kell benyújtani a parlamentnek. Noha Navracsics Tibor miniszter nyilatkozatszinten nem zárkózott el az Európai Ügyészséghez csatlakozástól sem, a kormány ezt nem lépi meg.

„A jelek szerint a kormány elsőkörös kísérletei nem voltak elégségesek, újat és komolyabbat kellett mondania. Most visszament a startvonalra, valóban komolyabbat mondott és megpróbálja újra" – reagált a hvg360-nak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.