MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Levágatják a hajukat, hogy segítsék az olaj felszívását

Levágatják a hajukat, hogy segítsék az olaj felszívását

szeretlekmagyarorszag.hu • fotó: earther.gizmodo.com, indianexpress.com

Mauritiuson a helyiek összefogtak, vízen úszó korlátot építenek szalmából, cukornádlevelekből és emberi hajból.

Július 25-én egy japán tengerjáró futott zátonyra az Indiai-óceánon, közel Mauritius partjaihoz. A rakomány nélküli hajótest megrepedt, folyamatos olajszivárgást eredményezve. Bár a szivárgást szerdán meg tudták akadályozni, ezidő alatt közel ezer tonnányi üzemanyag került a vízbe. Félő, hogy az ökológiai katasztrófa még nem ért véget ezzel, és a hajótest kettétörik, amivel a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül.

A miniszterelnök vészhelyzetet rendelt el. Miközben a kormány nemzetközi segítséget kért a kiömlés visszaszorításához, a helyiek saját kezükbe vették az ügyet, és nekiálltak egy korlát építésének szalmából, cukornádlevelekből és emberi hajból. Mindezt szövetzsákokba és harisnyákba tömködik, annak reményében, hogy ez elnyeli a kiömlött olajat - írja az IFL Science.

„A lakosok több kilométer hosszú, vízen úszó barikádokat készítenek, hogy visszatartsák a kiömlést. Ezeket cukornádlevelekkel készítjük, de hajat is használunk hozzá, mert a haj nagyszerűen felszívja az olajat.” - mesélte a BBC-nek Joanna Berenger, a mauritiusi parlament tagja, aki szintén levágatta a haját az ügy érdekében.

A haj valóban tökéletes eszköz az olaj felszívására ebben a helyzetben, mivel alapvetően lipofil anyag, vagyis zsírkedvelő (szemben a hidrofil, vízkedvelő anyagokkal).

Ezt jelenti, hogy taszítja a vizet, de hozzákapcsolódik bármihez, ami olajos, mindez pedig nagyon hasznossá teszi az olaj és a víz elválasztásában. Berenger szerint egy kilogramm haj akár 8 liter olajat is képes felszívni.

A tudósok már évek óta támogatják a szőrszálak (mind emberi, mind állati) használatát az olajszennyezések felszívására. Első alkalommal 1978-ban tesztelték, amikor az Amoco Cadiz tartályhajó futott zátonyra a franciaországi Bretagne partjainál, körülbelül 220 880 tonna olajat a vízbe juttatva. Ezt a taktikát a 2004. évi Taylor-olajfolt során ismét alkalmazták a Mexikói-öbölben, a kiömlött olaj azonban még ma sem tűnt el teljesen.

Emberek ezreinek adta vissza a látását, most dokumentumfilm készült a magyar szemészorvosrólMeghalt két beteg, 45-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon24.hu: Áprilisban elveszítette a munkáját, de csak augusztusban jött segítség a kormányhivataltólHáromszorosára emelik az ócsai devizahiteles telep lakóinak lakbérét - írja a 444Koronavírus: újabb fertőzötteket találtak Pápán, 43-ra emelkedett a számukMeghalt Kulcsár Gergely olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító

A NASA egy 1990-es években végzett tanulmánya megállapította, hogy 11 340 kg haj elegendő ahhoz, hogy 170 000 gallon (vagyis 643 520 liter) kiömlött olajat adszorbeáljon. Megfigyelték azt is, hogy így 1 gallon (3,785412 liter) olaj kevesebb mint 2 perc alatt képes felszívódni.

2020 júliusában az Environments folyóiratban végzett tanulmány pedig kimutatta, hogy a kutyaszőr és az emberi haj ugyanolyan jó nedvszívó képességgel rendelkezik az olaj iránt, mint a szintetikus anyagok, sőt környezetkímélőbbek is azoknál. (Ilyen jelenleg használt szintetikus anyag például a polipropilén, amelyet a nyersolaj felszívásakor használnak.)

Mauritiuson most a helyi embereket arra ösztönzik, hogy vágassák le a hajukat és adományozzák el a jó ügy érdekében, a fodrászok pedig ingyenes hajvágásokat kínálnak mindenkinek, aki csatlakozna a kezdeményezéshez.

Az indítványhoz bekapcsolódott Franciaország is, hogy segítsem egykori gyarmatának. Berenger elmondása szerint tőlük várhatóan 20 tonna készlet érkezik majd.