MENÜ
2021. árpilis 17.
Rudolf
Leszámolás a szemetelőkkel

Leszámolás a szemetelőkkel

g7.hu

A köztéri kamerákat mesterséges intelligenciával megerősítve használják.

Sokan nem veszik a fáradságot, hogy az autóban összegyűlt szemetet egy köztéri vagy az otthoni kukába dobják ki, hanem kihajítják az útra vagy az út mellé. Ezzel a jelenséggel nem is nagyon lehet mit kezdeni, hiszen a tettenérés nagyon ritka.

A délkelet-angliai Kent grófság székhelyén, Maidstone-ban azonban megunták ezt a jelenséget, és úgy döntöttek, hogy a köztéri kamerákat mesterséges intelligenciával megerősítve használják. A szoftver magától felismeri, ha valaki szemetet dob ki az autójából, és miután ezt összepárosítja a rendszámmal, már mehet is a 90 vagy akár 120 fontos (nagyjából 38-50 ezer forint) büntetés.

Ahogy a BBC írja, a rendszer biztosan sok vitát fog kiváltani, és egyelőre csak a tesztüzeme kezdődik el a városban, de máris arra számítanak, hogy más helyhatóságok is üzembe akarják majd állítani. A rövid videós tudósítás szerint a kamera-szoftver együttes annyira érzékeny, hogy azt is észreveszi, ha valaki egy cigarettacsikket hajít ki a kocsi ablakán. Egy önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy ez igazán nem nagy feladat mondjuk egy jármű Marsra juttatásához képest.

A rendszer szolgálatba állítása már csak azért is időszerű, mert a településen a koronavírus-járvány kitörése óta a köztéri szemét mennyisége 250 százalékkal nőtt. Ez még akkor is megdöbbentő szám, ha ez nem mind az autósok számlájára írható.

Egy hasonló rendszernek idehaza is lenne dolga, noha ez a probléma jellemzően be sem kerül a hírekbe. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai már akkor is boldogak lennének, ha az utak menti nagyobb illegális hulladéklerakókat képesek lennének felszámolni. De ezek persze nem az autókból kidobált palackokból és zacskókból állnak össze, hanem nagyobb szemétfuvarok eredményei.