MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Lehűtjük az otthonainkat, közben megfőzzük a városainkat

Lehűtjük az otthonainkat, közben megfőzzük a városainkat

hvg.hu

Valóban forróbbá teszik a városokat a légkondicionálók?

Hiába hűtjük le klímaberendezéssel otthonainkat, ha közben szinte megfőzzük városunkat egy hőhullám idején. Akár 2 fokkal is növelheti hőmérsékletet a folyamatos klímázás, miközben egyre többen szerelik fel lakásukat velük.

Akár 2 Celsius-fokkal is megemelhetik a városok hőmérsékletét hőhullám idején az épületek hűtésére szolgáló légkondicionálók. Ezt még egy korábbi francia kutatás állapította meg, az Euronews azért vette előt a témát, mert Franciaországban közéleti vita bontakozott ki a légkondicionálók használatáról.

A kérdéses 2020-as kutatás során azt vizsgálták, milyen hatással van egy Párizs méretű város hőmérsékletére, ha 23 Celsius-fokos lakásokban és irodákban hűsölünk, miközben odakint tombol egy hőhullám.

A klímaberendezések okozta hőmérséklet-emelkedés több tényezőtől is függ, így a napszaktól, a hőhullám intenzitásától. A kutatók a 2003-as, 14 ezer halálos áldozattal járó franciaországi hőhullám alapján végeztek modellszámításokat, és arra jutottak, hogy ha az akkori kilenc napos hőhullám ideje alatt a klímaberendezések szisztematikus használata további 2,4 fokkal emelte volna a külső hőmérsékletet.

Az összefüggést más kutatások is megerősítették: egy 2014-es tanulmány szerint egy városnyi klímaberendezés éjszakai működtetése 1-1,5 fokos hőmérséklet-emelkedést okoz.

Mindez abból fakad, hogy a klímák hőszivattyúként működnek: a beltér lehűtésével a kültérbe juttatják a meleget. Az egyre gyakoribb hőhullámok miatt azonban egyre többen szereltetnek légkondit.

A klímaberendezések már most a világ energiafelhasználásának 10 százalékát fogyasztják (és sokszor káros gázokat juttatnak a légkörbe), és az előrejelzések szerint 2050-re megháromszorozódik a használatuk, összesített elektromosenergia-fogyasztásuk pedig meghaladja majd Kína jelenlegi összfogyasztását is.

A klímaberendezéseknek a városi hőszigethatás fokozásában játszott szerepére a Másfélfok tudományos munkatársai is figyelmeztettek korábban. A kutatók szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani a városokban a felületek felmelegedésének megelőzésére, például világos burkolatok alkalmazásával, de legfőképp zöld árnyékolással: parkokkal, épületekre felfuttatott futónövényekkel, zöld tetőkkel, párolgással hűtő nyílt vízfelületekkel.