MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer

Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer

hvg.hu • fotó: twitter.com

Sarah Thomas az első ember, aki megállás nélkül négyszer átúszta a La Manche csatornát.

 

A 37 éves Sarah Thomas vasárnap a kora reggeli órákban kezdte meg ultramaratoni, nyílt vízi úszását, majd több mint 54 órával később befejezte azt. Eközben háromszor fordult: kétszer oda-vissza megtette a La Manche csatorna teljes szélességében a távot – írja a BBC. Eddig mindössze négy úszó büszkélkedhetett hasonló teljesítménnyel, de ők is csak háromszor úszták át egyben a csatornát.

A La Manche a legszélesebb részén 240 kilométer, a legkeskenyebb pontján 34 kilométer széles; Sarah Thomas pedig összesen 209 kilométert úszott. Jóval kevesebbre, 128 kilométeres távra készült, az árapály miatt nőtt meg csaknem 80 kilométerrel hosszabbra a táv.

Thomas egy évvel ezelőtt győzte le a mellrákot, így úszását azoknak a túlélőknek dedikálta, akik sikeresen megküzdöttek a rákkal.

Lewis Pugh úszó, extrémsportoló – aki elsőként úszta át a csatornát hosszában – Twitteren üdvözölte Sarah Thomas teljesítményét. "Amikor azt gondoljuk, hogy már elértük az emberi állóképesség határát, valaki rekordot dönt" – fogalmazott Pugh.

Az amerikai úszónő a partra érés után elmondta, hogy a legkeményebb az úszásban az volt, hogy a sós víz marta a torkát és a száját, de egyszer arcon csípte egy medúza is. A víz viszont "nem volt olyan hideg, mint gondoltam, de azért hűvös volt" – tette hozzá.