MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Leguánok potyoghatnak le a fákról a szokatlanul hideg idő miatt Floridában

Leguánok potyoghatnak le a fákról a szokatlanul hideg idő miatt Floridában

szeretlekmagyarorszag.hu

A fagyos időjárás miatt hibernálják magukat, így pedig nem tudnak megkapaszkodni a faágakba.

Fagypont alá csökkent a hőmérséklet Floridában hétvégén. Ez pedig igencsak szokatlan a mindig napos és még télen is kellemesen meleg déli államban - írja a Guardian.

Vasárnap reggel Florida déli részén -3,9 fokig hűlt le a levegő, és napközben is csak 10-15 fokot mértek.
Ez a megszokottnál jóval hűvösebb időjárás nemcsak az embereknek, hanem az ott élő állatoknak is rendkívül szokatlan. A leguánoknak is alkalmazkodniuk kell a hideghez, erre pedig sajátos módszerük van: hibernálódnak, hogy így védjék magukat a kihűléstől.

"A leguánok ilyenkor 'lefagynak': lelassulnak, vagy teljesen mozdulatlanok maradnak, amikor a hőmérséklet 4-9 fok alá esik. Lehet, hogy lepotyognak a fákról, de nem halottak"
- jelezte a meteorológiai szolgálat.

Ilyesmi azért történhet, mert a hidegben a leguánok testének működése leáll. Ezért kapaszkodni sem tudnak az ágakba - mondta Stacey Cohen zoológus, a floridai Palm Beach Zoo hüllőszakértője.

Bár a hüllők többsége valószínűleg túléli ezt a mozdulatlan időszakot, a fagyos idő alapvetően veszélyt jelent számukra. A 2010-es hidegbetörés például a faj populációjának nagy részét kiirtotta.

Azért nem bírja a hideget ez az állat, mert Közép- és Dél-Amerika olyan területein őshonosak, amelyek közel vannak az Egyenlítőhöz. Éppen ezért arrafelé mindig nagyon meleg az idő, így nincsenek hozzászokva a hideghez, pláne a fagyhoz.

A leguánok Floridában invazív fajnak számítanak. Korábban is előfordult, hogy amikor lehűlt az idő, leguánok estek le a fákról, így ez már nem számít annyira szokatlannak az USA délkeleti tagállamában.