MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Lego: műanyag helyett biokockák

Lego: műanyag helyett biokockák

24.hu

Száműzi az egyszer használatos műanyagot a LEGO.

Aki az elmúlt évtizedekben LEGO-t vásárolt magának vagy a gyerekének, az biztos szembesült azzal, hogy a játékok dobozaiban egyszer használatos, átltszó műanyag zacskókba voltak csomagolva az elemek. Ezek a tasakok a kibontást követően szinte azonnal szemétté váltak, és még csak nem is voltak újrahasznosíthatók, ugyanakkor 2021-től ennek vége, ugyanis a cég bejelentette, hogy megkezdi a zacskók megszüntetését.

Ez a lépés része annak a törekvésnek, hogy 2025 végére az összes LEGO termék csomagolása fenntarthatóvá váljon. 2021-től próbaként az Erdőgondnoksági Tanács (FSC) által hitelesített, újrahasznosítható papírzacskók kerülnek majd a készletek dobozaiba.

Sok levelet kaptunk gyerekektől a környezettel kapcsolatban, amelyben arra kértek minket, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolást szüntessük meg. Egy ideje már kerestük a megfelelő alternatívát, és a gyermekek lelkesedése és ötletei sok bátorítást nyújtottak ahhoz, hogy változtassunk. – mondta Niels B Christiansen, a LEGO Csoport vezérigazgatója.

A jelenleg is hazsnált megoldás lecserélése persze nem olyan egyszerű, időbe fog telni, mire a vállalat megtalálja a megfelelő alternatívát, mivel az új anyagnak tartósnak és könnyűnek kell lennie, ezzel is fokozva az építési élményt. A LEGO már számos különböző fenntartható anyagból készült mintapéldányt tesztel több száz szülővel és gyermekkel. A kicsiknek pedig tetszettek a papírzacskók (környezetbarátak, és könnyű kinyitni őket), így a cég 2021-ben tesztjelleggel bevezeti őket az építőjátékainál.

Emellett 150 szakértő bevonásával tovább folytatódik a Fenntartható Alapanyagok Program, annak érdekében, hogy a LEGO termékek és csomagolások fenntarthatók legyenek. 2015-ben a LEGO Csoport azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy 2030-ra a termékeit fenntartható anyagokból fogja készíteni. Ki fogja terjeszteni például azon bio-kockák alkalmazását, amik már cukornádból készültek, és amik jelenleg a teljes kocka portfolió 2 százalékát teszik ki.

Emellett a vállalat tovább kutatja a fenntarthatóbb, megújuló, vagy újrahasznosított forrásokból készített műanyagok lehetőségeit. Ennek érdekében egyesíti erőit olyan kutatóintézetekkel és cégekkel, amelyek kifejezetten újrahasznosított és bio alapanyagokból készült anyagok gyártásának fejlesztésével foglalkoznak. Az együttműködések célja, hogy olyan alapanyagokat találjon, amelyek ugyanolyan minőségűek és tartósak, mint a ma használt alapanyagok.