MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Lebegő városok

Lebegő városok

roadster.hu

Ezeké a bálnacsaládot formázó, önfenntartó városoké a jövő? Könnyen lehet!

A Dezeen építészeti portál Redesign the World döntős projektje Justitian Khoo bámulatba ejtő projektje, aki nagyon formabontóan képzeli el a jövő városait. A The Whales nevű koncepció lényege, hogy bálna alakú városok úsznának a vízen, melyeket teljes egészében a napból, tengerből és szélből nyert megújuló energia működtetne.

A táplálékot haltenyészésből képzeli el a tervező, amely egyszerre proteingazdag élelemmel látná el a lakókat, az ételmaradékokat és csontokat pedig a városokon kialakított, lebegő farmokon használnának tápanyagként és komposztálnák is.

 

A vízen lebegő városok teljesen önfenntartóak és míg a vízen úsznak, addig a természet vissza tudja foglalni a szárazföldet.

A tervező szerint így helyreállhatna a természet ökoszisztémája és hely szabadulna fel a szárazföldön. Khoo a dizájnnál a bálnacsaládokból inspirálódott, akik mindig együtt utaznak és segítik egymást a vízen; így képzeli el a lebegő városokban élő embereket is. A tervező részletesen kidolgozta, milyen rendszerekkel tud teljesen önfenntartó lenni a bálnaváros, ha érdekel, itt olvashatsz róla többet!