MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Különleges szélturbinák – mátrix elrendezésben

Különleges szélturbinák – mátrix elrendezésben

zoldpalya.hu / Andersen Dávid

Egyetlen installáció akár 80 ezer háztartást képes ellátni tiszta árammal.

A szélerőművek fontos részei a megújuló energiamixnek, azonban az építésük rengeteg erőforrást igényel, ráadásul, csak a közelmúltban fejlesztették ki a technológiát, amelynek segítségével a hatalmas lapátkerekek újrahasznosítása megoldhatóvá válhat. Most azonban egy norvég cég gyökeresen újragondolta a szélturbinák koncepcióját - írja az Electrek.

A Wind Cátching Systems (WCS) által tervezett koncepciónak több előnye is van a hagyományos, jellemzően három lapátkereket alkalmazó szélturbinákhoz képest. A 320 méter magas létesítmény - amely csupán 10 méterrel alacsonyabb az Eiffel-toronynál - egyfajta fémgerenda-mátrixból épül fel, amelyben összesen 115 szélturbina fér el.
A Wind Catching Systems által tervezett speciális szélerőmű majdnem olyan magas, mint az Eiffel-torony (Fotó: Wind Catching Systems)
Ezek kisebbek, mint akár a nyílt tengeri, akár a szárazföldi szélturbinák - a tengeri szélfarmokon a lapátkerekek hossza a 107 métert is elérheti, míg az utóbbiak átlagosan 52 méteresek - azonban a WCS 30 méter átmérőjű turbinából épít be 115 darabot a különleges kialakítású szélerőműbe.
A cég szerint ez a megoldás, éves szinten akár ötször annyi energiát képes termelni, mint a világ legnagyobb szélturbinái. Ennek egyik oka, hogy a lapátkerekek kétszer akkora területet fednek le, mint egy hagyományos 15 megawattos szélturbina. Ez körülbelül 80 000 háztartás ellátására elegendő.
A fejlesztés további előnye, hogy az egyesével telepített szélturbinákhoz képest jóval kisebb területre van szükség egy-egy hasonló létesítmény elhelyezéséhez. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a kisebb méretű turbináknak mennyire tudnak ellenállni az erősebb szeleknek, illetve, hogy a mátrixos elrendezés nem csökkenti-e érdemben a szélerőmű hatékonyságát.

https://www.zoldpalya.hu/design/wind-catching-systems-szelturbina-szeleromu-322540.html