Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 17.
Rudolf
Külön szabályok léteznek az átlagemberek, és a gazdagok számára

Külön szabályok léteznek az átlagemberek, és a gazdagok számára

hvg.hu

„Az egész offshore világ a titkolózásra alapul."

 

Hatszáz újságíró két évig dolgozott a Pandora-iratokon, amelyek több száz politikus és híresség offshore-ügyleteiről rántották le a leplet. A kiszivárogtató ezúttal is az oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet (ICIJ) volt. A munka fő koordinátora elárulta, már dolgoznak az újabb hasonló projekten.

„A tulajdonosok személyazonosságát elrejtő offshore vállalatok egyetlen áruval kereskednek, a titkolózással. Más okát nem látom az ilyen cégek létezésének. Sokan nem értik meg, hogy az általunk közzétett adatok elsősorban nem is az adóelkerülésről szólnak, hanem a társadalmakon belüli méltányosság hiányáról. Arról, hogy külön szabályok léteznek az átlagemberek, illetve a gazdagok számára. Az egész offshore világ a titkolózásra alapul, amivel az ezekben az ügyletekben részt vevő emberek aláássák a demokráciát is, mert az átlagemberek nem tudják, mi történik körülöttük” – mondta a bécsi Újságírás és Média Fórum által rendezett beszélgetésen Gerard Ryle, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetségének (ICIJ) igazgatója.

Az ismert újságíró azt követően beszélt az ICIJ tevékenységéről, hogy a szervezet az eddigi legnagyobb kiszivárogtatási akció során – a Pandora-iratok nevű projektben – 14 forrásból származó, 2,94 terabájtnyi adatmennyiséget és benne 12 millió dokumentumot dolgozott fel, s ezzel több száz politikus és híresség offshore ügyleteit tárta a nyilvánoság elé.

Az „áldozatok” között van a milliárdos vagyont felhalmozó Andrej Babis cseh kormányfő – aki a kiszivárogtatást követő napokban tartott parlamenti választást el is veszítette –, II. Abdullah jordán király, Tony Blair volt brit kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfő több munkatársa, Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter, illetve a zenészek közül a kolumbiai Shakira és az angol Elton John is. A leleplezés Magyarországot sem kímélte, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasai szerepelnek a listán.