MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Kritikusan alacsony a politikusokba, az újságírókba és az egymásba vetett bizalom

Kritikusan alacsony a politikusokba, az újságírókba és az egymásba vetett bizalom

hvg.hu

A magyarok a szakmák közül a tudósokban bíznak leginkább.

A döntéshozókat a világon sehol nem szívelik igazán, a magyarok azonban szinte mindennel és mindenkivel kapcsolatban szkeptikusak – derül ki az Ipsos nemzetközi kutatásából.

Magyarország egyike azon kevés helynek a világon, ahol nagyobb valószínűséggel tartják megbízhatatlannak egy adott szakma képviselőit, mint megbízhatónak – írja a 24.hu az Ipsos nemzetközi felmérése alapján.
A magyarok a szakmák közül a tudósokban bíznak leginkább (a 31 mért ország több mint felében az orvosok, egyhatodában pedig a tanárok kapták a legmagasabb osztályzatot), a politikusokba vetett bizalom pedig a legalacsonyabb.

A magyarok 73 százaléka tartja megbízhatatlannak a döntéshozókat, ez összes vizsgált ország szintjén a harmadik legnagyobb arány, csak az argentinok és a lengyelek bíznak a saját tisztségviselőikben kevésbé, mint mi.

Van azonban egy szkeptikussági toplista, amit vezetünk: a magyarok 52 százaléka bizalmatlan az újságírókkal szemben, és mindössze 12 százalék tartja őket megbízhatónak.

A régióban egyébként csak Lengyelországot és Magyarországot vizsgálta a kutatás: lényegi eltérésnek nevezhető, hogy a lengyelek jóval bizalmatlanabbak a magyaroknál a papokkal, a köztisztviselőkkel és a rendőrséggel kapcsolatban, míg Magyarország lényegesen kevésbé bízik az újságírókban, a jogászokban és az „átlagos emberekben”,

a magyarok 20 százaléka ugyanis kiemelten bizalmatlan más emberekkel szemben.