MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
Közel 50 fokos, soha nem látott hőség Észak-Amerikában

Közel 50 fokos, soha nem látott hőség Észak-Amerikában

agroinform.hu

A rendkívüli hőség Észak-Amerikában akadályozza a betakarítást, és már halálos áldozatokat is követelt.

Az USA és Kanada területének jelentős részén június második felében évtizedek óta (Kanada északi körzeteiben pedig gyakorlatilag soha) nem tapasztalt, 45 fok fölötti hőség uralkodott, amely várhatóan jelentős terméskieséseket okoz, és már halálos áldozatokat is követelt – írja az agrarheute.com.

Kanadában, június végén 49,6 C fokos történelmi rekordot is mértek, ami még az USA középső államaiban is ritkaságszámba megy. A legrosszabb a helyzet a két ország nyugati régióiban (a prériterületeken) alakult ki, ahol a hőség egy hosszabb ideje tartó szárazsággal párosult.

Az időközben valamelyest enyhült hőség a gabonaféléknél a fokozatos érés helyett a szemek besüléséhez vezetett, a kanadai repcevetésekben pedig akadályozta a virágzást és a termékenyülést.

Az eddig betakarított őszi búzáknál a terméseredmények jelentősen elmaradnak a sokévi átlagtól és a korábban becsültektől, sőt a továbbiakban is alacsonyabb termésátlagokra lehet számítani.

A konkrét kieséseket azonban egyelőre még nem lehet pontosan előrejelezni. A rendkívüli időjárás olyan furcsaságokat is produkált, hogy a szabadon tartott sertések bőrét sárral kellett az erős napsugárzástól védeni.