MENÜ
2023. március 26.
Emánuel
Kósa Lajos korcsolyaszövetsége magyarok helyett oroszokat indított az Eb-n

Kósa Lajos korcsolyaszövetsége magyarok helyett oroszokat indított az Eb-n

hirklikk.hu • fotó: 24.hu/JOOSEP MARTINSON / INTERNATIONAL SKATING UNION / GETTY IMAGES

Hat versenyzőt neveztek az Eb-re, ám közülük csak egy született magyar.

A Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hat versenyzőt nevezett a szerdán kezdődött Eb-re, ám közülük csak egy született magyar – egy Ukrajnában, négy pedig Oroszországban látta meg a napvilágot és jelenleg is orosz állampolgár.

 A magyar műkorcsolya-ágazat sportigazgatója Vardanjan Gurgen, aki 1963-ban született a Szovjetunióban (azon belül Örményországban), s aki a lap szerint régóta jó kapcsolatot ápol Magyarországgal és lényegében teljhatalma van a sportág hazai irányításában.

Korábban a Válasz Online írt a hazai műkorcsolya-sportágban tapasztalható orosz térhódításról, s arról, hogy a magyarországi klubokat sorra hagyják el a magyar versenyzők. Mivel a 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia egyesülete, az SKSE ugyancsak az oroszokat favorizálja a magyarokkal szemben, immár Olaszországban edz Berei Mózes és Papp Vivien, Nagy Balázs az Egyesült Államokba ment, emellett elhagyta a klubot Ekker Léna, és Zsembery Katinka is. Úgy tudni, Szigeti Bernadett és Marton Villő pedig abbahagyta a versenyzést.

Berei Mózes állítólag eképpen fakadt ki, amikor elhagyta Sebestyén Júlia klubját: „Ez a felirat, hogy HUN, nekem a hazám, a szívem, az orosznak csak betűk, és te őt választottad helyettem. Papp Vivien pedig így emlékezett vissza: „Mivel kimagasló eredményem lett, gyorsan hoztak egy oroszt (…). Én meg megyek oda, ahol szeretettel várnak és megbecsülnek! Szép hazámnak nem kellek.”