MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Komposztáljunk a lakásban!

Komposztáljunk a lakásban!

agroinform.hu

Háztartási gép, amely fermentálással hoz létre humuszt az otthoni hulladékból.

A beltérben működő, magyar fejlesztés, a komposztáló öko-robot jelentheti a városban élők számára a hulladékkezelés fenntartható módját.

Fejlesztésünk egy beltéri rendszer, amely a környezeti nevelésben és a szemléletformálás kialakításában nyújt aktív segítséget. Legyen szó irodai dolgozókról, oktatási intézményekről vagy éppen vendéglátóhelyekről. Megoldásunkkal minden közösség aktívan hozzájárulhat az élhetőbb és zöldebb városi környezet megteremtéséhez – emelte ki az IoT Zónának Pancsa Emese a Compocity társalapítója, ötletgazdája és vezérigazgatója.

 

Ma már a vidéki gazdaságokban a komposztálás nem csupán lehetőség, hanem praktikus, elterjedt gyakorlat. Lehetne így a háztartásokban is! Felmérések szerint egy átlagos háztartásban keletkező hulladék mennyiségének akár 20-50 százalékát is lehetne komposztálni, akár a városban élőknél is.

A budapesti kukáknak körülbelül 40 százaléka olyan organikus hulladékkal van tele, amelyekkel tápanyagot lehetne generálni. Akiknek nincs kerti vagy erkélyre kitehető megoldásra lehetősége, azoknak léteznek már beltéri fejlesztések, de azok kicsit körülményesebbek és időigényesebbek, így nem mindenki számára működőképesek. A hatfős Compocity öko-startup éppen ezért arra fókuszált, hogy ki tudja szélesíteni a felhasználók körét egy nemcsak hasznos, hanem szórakoztató és edukatív megoldás segítségével.

A beltéri komposztálás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy vannak olyan irodai dolgozók, akik hétvégén sem dobják ki a szerves hulladékot, hanem hétfőn beviszik a munkahelyükön működő Compocity-be.