MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Komplett napelemes rendszert árul az IKEA

Komplett napelemes rendszert árul az IKEA

premiumnapelem.hu

A lehető legtöbb ausztrál háztetőre szeretnék eljuttatni a napelemeket.

Az Ikea ettől a héttől kezdve tette elérhetővé ausztrál vásárlói számára a napelem paneleket saját online áruházán keresztül, ezzel Ausztrália lett az első Európán kívüli piac, amely hozzáférhet a fenntarthatóságot szolgáló ajánlathoz. Az új Ikea otthoni napelemes ajánlatot, a Solstrale-t (amely lefordítva napsugarat jelent), a Solargain céggel folytatott együttműködés keretében kínálják, ez Ausztrália egyik vezető napenergia szolgáltatóinak. A Solargain vezérigazgatója, Keera Single azt közölte, hogy az Ikea partnerség ideális módja a vállalat jövőképének közelítéséhez, ami több ausztrált hozzásegítése a napenergia előnyeinek megtapasztalásához.

„Meggyőződésünk, hogy egy az Ikeához hasonló viszonteladóval történő együttműködés révén több olyan háztartást érhetünk el, amelyek képesek átállni a napenergiára” – mondta Single. Az Ikea tavaly júniusban kezdte meg a kulcsrakész rendszerek értékesítését vásárlói számára Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Olaszországban. De az ausztrál vásárlóknak most először nyílik alkalmuk ilyen egyszerű napelem vásárlási folyamat részesévé válni.

„A mai bevezetés fontos napot jelent az IKEA ausztrál szervezete számára” – nyilatkozta az Ikea Ausztralia vezérigazgatója és vezető fenntarthatósági tisztviselője, Jan Gardberg. „És reméljük, hogy ez arra ösztönzi majd vásárlóinkat, hogy fenntarthatóbb mindennapi életet éljenek annak révén, hogy megszüntették a megújuló energiába befektetés előtt álló akadályokat.

A Solstrale rendszer költségei 3 500 ausztrál dollár (2 425 USD) és 7 000 ausztrál dollár közé esnek, a sorozat méretétől függően. A 3 500 ausztrál dolláros árért egy 3 kW-os rendszert kap, amely az Ikea becslése szerint négy éven belül megtermel az árát. A Solstrale ügylet érdekessége, és ezzel egyedülálló az ausztrál piacon, hogy a panelekre öt évre szóló garancia jár; a garancia arra vonatkozik, hogy a rendszer legalább 80%-át megtermeli az ügyfél kezdeti becslésében szereplő mennyiségnek.

Az Ikea 2014-ben lépett be a napenergia piacra saját, lakóépület tetejére szerelhető készleteivel, amelyet 2017-ben energiatárolási lehetőségekkel egészítettek ki. 2018-ban a pv magazine mikrofonvégre kapta Signe Antvorskov Krag-t, az Ikea Otthoni Napelem Ágazatának (Ikea Home Solar Business) globális fejlesztésekért felelős vezetőjét, hogy beszéljenek a globális kiskereskedelmi szolár üzleti modellről.

Maga a modell egyszerű: keressünk egy Tier-1 kategóriás beszállítót és egy tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel (engineering, procurement and construction, EPC) foglalkozó vállalatot a helyi piacon, majd szállítsunk olyan kulcsrakész megoldást, amely kiküszöböli az otthoni telepítések összetettségét. Krag szerint a két legnagyobb kihívás a tömeges kiskereskedelmi napelem értékesítés esetén a hír terjesztése, és megmutatni a vásárlóknak, hogy a napelemek telepítése nem egy bonyolult teher, amelyet nekik kell vállalniuk és fenntartaniuk.

Mindegyik egyéni tervezésű Solstrale rendszer Trina Solar panelekből, egy Growatt inverterből, szerelvény rendszerből áll, és a Tiszta Energia Tanács (Clean Energy Council, CEC) által teljes mértékben akkreditált telepítést jelent. A vásárlók trükkösebbé tehetik rendszerüket energiatárolással, intelligens mérőkkel vagy mikroinverterekkel. Az Ikea Európában is értékesít napelem modulokat. Kulcsrakész otthoni szolár ajánlata elérhető Svédországban, Olaszországban, Németországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban.