MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Klímaközgazdászok: nem lehet várni, cselekedni kell

Klímaközgazdászok: nem lehet várni, cselekedni kell

24.hu

Az éghajlatváltozás növelni fogja a szegény és gazdag országok közti különbséget.

Egy friss felmérés szerint a világ klímaközgazdászai közül egyre többen vélik úgy, hogy a klímaváltozás ellen azonnali és drasztikus intézkedések kellenek, illetve az éghajlatváltozás növelni fogja a szegény és gazdag országok közti különbséget – számol be a Greenfo.hu. A New York-i Egyetem egyik intézete, az Institute for Policy Integrity a világ több országából összesen 738 szakembert kérdezett meg, akik szerint ha nem teszünk komoly lépéseket, akkor az éghajlatváltozás okozta problémák az évtized közepére évi 1700 milliárd dollár pluszkiadást jelentenek majd, 2075-re pedig évi 30 ezer milliárd dollárt. Ez a Föld teljes egy éves GDP-jének mintegy harmada.

Derek Sylvan, az intézet stratégiai igazgatója kiemelte: „Az emberek azon viccelődnek, hogy a közgazdászok még egymással sem értenek egyet sok dologban, pedig mi úgy gondoljuk, hogy elég nagy egyetértés van közöttünk a klímavédelmi lépések közgazdasági fontosságáról”. A megkérdezettek háromnegyede határozottan egyetértett azzal, hogy azonnal drasztikus lépéseket kell tenni, míg a hasonló, 2015-benvégzett felmérés során csak a felük volt ezen a véleményen.

Arra a kérdésre, hogy szerintük a zéró károsanyag-kibocsátás 2050-re történő elérésének nem volna-e túl nagy a költsége, kétharmaduk azt válaszolta, hogy a költségeket felülmúlná az erre irányuló intézkedések gazdasági haszna. Utóbbiak ugyanis azzal is járnának, hogy megelőzünk természeti katasztrófákat, megóvjuk a tengerparti infrastruktúrát a vízszintemelkedéstől, és megvédjük az élelmiszer-ellátási láncokat.