MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Kilenc évnyi fogság után újra szabadok

Kilenc évnyi fogság után újra szabadok

szeretlekmagyarorszag.hu

Little Grey és Little White már egy izlandi nyíltvízi gondozómedencében élvezhetik újra a tengert.

2011 óta először úszkálhat tengerben két beluga 9 évnyi fogság után egy bálnák és delfinek vadonba való visszatelepítését segítő alapítványnak köszönhetően - számolt be róla a CNN.

A Little Grey (Kis Szürke) és Little White (Kis Fehér) névre keresztelt fehér delfineket nagyon fiatalon, 2011-ben fogták be Oroszország partjainál, és előbb egy orosz kutatóközpontba, majd a sanghaji Changfeng Ocean World delfináriumba kerültek. Egy év múlva azonban a parkot egy olyan cég vette meg, amely ellenzi a bálnák és a delfinek fogságban tartását.

A két beluga visszaengedése a természetbe viszont évekig elhúzódott, mivel a Kínából való elszállításuk nem volt egyszerű feladat. A művelethez speciális eszközök, állatorvosok, valamint rengeteg víz és jég kellett, hogy biztonságos legyen. Az állatokat hozzá kellett szoktatni ahhoz, hogy hevederekkel rögzítik őket és teherautókon, vontatóhajókon szállítják, illetve darun emelik őket, ezért több ilyen próbagyakorlatot is végeztek velük.

2019-ben már sikerült Kínából Izlandra szállítani őket, ekkor azonban még egy kutatóállomáson lévő, úgynevezett "karanténmedencébe" kerültek, ahol elkezdték hozzászoktatni őket az izlandi klímához és a természetes életkörülményeikhez.

A koronavírus-járvány miatt azonban elhúzódott ez a fázis. A szakemberek nehezebben jutottak hozzá a szükséges eszközökhöz, így ez több időbe is telt, a személyzet tagjainak pedig karanténba kellett vonulniuk, hogy ne álljon fenn a fertőzés veszélye.

A fehér delfineket végül múlt pénteken helyezték el új otthonukban, a Klettsvik-öbölben lévő, 8 hektáros nyíltvízi gondozómedencében, ahol már szabadon úszkálhatnak, de folyamatos megfigyelés alatt tartják őket. Amikor már hozzászoknak új élőhelyükhöz és a körülményekhez, már az egész öböl az övék lehet.

Little Grey és Little White a Sea Life Trust alapítványnak köszönheti szabadságát közel 10 évnyi fogság után. Ők azért küzdenek, hogy minél több bálna és delfin visszakerülhessen természetes közegébe. Az izlandi Westman-szigetekhez tartozó Heimay-szigeten alakították ki a világ első olyan menedékhelyét, ahol fogságból kiszabadított belugák élhetnek.

Audrey Padgett, a menedékhely vezérigazgatója a CNN-nek elmondta, hogy jelenleg több mint 300 fehér delfint tartanak fogságban világszerte, közülük sokat összezsúfolva, nem megfelelő körülmények között. Little Grey és Little White életében az alapítványnak és a menedékhelynek köszönhetően viszont most új fejezet kezdődik.