MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kinek ajánlott felvennie a negyedik oltást?

Kinek ajánlott felvennie a negyedik oltást?

portfolio.hu

„Aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a második oltását, az védtelen."

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa pénteken megkapta a 4. koronavírus elleni oltását is - írja a Portfolio. A szakember a lapnak kifejtetette, hogy kiknek ajánlott a negyedik oltás felvétele. Figyelmeztetett: aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a 2. oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be.

"Azok, akik már megkapták a 3. oltásukat, vélhetően enyhébb tünetekkel megússzák a koronavírus omikron variánsát. Leginkább orrfolyásra, hát- és derékfájásra, enyhe lázra számíthatnak. Ritka, hogy valaki kórházi ápolásra szorul 3 oltással" - mondta el a Portfolio megkeresésére Zacher Gábor, aki azt is megerősítette, hogy az új betegek döntő része már az omikron variáns miatt szorul ellátásra. Valamelyest csökkent a kórházak Covid-osztályainak leterheltsége, Zacher Gábor szerint viszont továbbra is fontos az oltás és más egészségügyi rendszabályok betartása.

60 év felettiként már rizikócsoportba tartozom, de mivel Covid-osztályon is dolgozom, és mentőzöm is, fontosnak tartottam 5 hónappal a 3. oltás beadatása után, hogy most a negyediket is felvegyem – mondta Zacher Gábor, aki a negyedik oltás felvétele után enyhe izomfájdalomat, kisebb hőemelkedést tapasztalt. Nem csak ő vélekedik így a negyedik oltásról: több mint 20 egészségügyi szakértő, professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmaztak meg egy ajánlást, miszerint a 4. oltás három konkrét társadalmi csoport számára ajánlott. Ezek a következők:

"betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek,
60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak,
kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

A harmadik oltás viszont mindenkinek fontos. Zacher Gábor úgy látja, hogy aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a második oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa nem győzte hangsúlyozni:járványhullám csillapítása és persze saját egészségünk megőrzése érdekében az oltás mellett továbbra is fontos a távolságtartás és a maszkhasználat.