MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Kihalt fajok – már a cápák sincsenek biztonságban az emberi felelőtlenségtől

Kihalt fajok – már a cápák sincsenek biztonságban az emberi felelőtlenségtől

hvg.hu

Örökre eltűnt több mint harminc állatfaj idén.

Először halhatott ki cápafaj idén az emberiség megjelenése óta. Mostanra az összes édesvízi delfin a veszélyeztetett fajok közé került.

Harminceggyel nőtt a kihalt fajok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint, amely csütörtökön hozta nyilvánosságra a veszélyeztetett állatokat osztályozó friss vöröslistáját.

A listán szereplő 128 918 állat-, növény- és gombafaj több mint negyedét fenyegeti a kihalás veszélye.

A kihalt fajok között számos béka és több mint egy tucat édesvízi hal van.

Valószínűleg kihalt egy hivatalosan csak nemrég felfedezett cápafaj, a Carcharhinus obsolerus (elveszett cápa) is. Belőlük tavaly a túlhalászott Dél-kínai-tengerben találtak néhány 80 év körüli példányt, azóta azonban nem láttak egyedeket öt célzott kutatáson sem. A faj most a "súlyosan veszélyeztetett (valószínűleg kihalt)" kategóriában szerepel. A cápák meglepően erősek és ellenállóak, több százmillió évet éltek túl a bolygón, ami alatt olyan tömeges kihalással járó eseményeket is átvészeltek, mint az aszteroidabecsapódás, amelyet a dinoszauruszok kihalásáért is felelőssé tesznek – olvasható a jelentésben. Az elveszett cápa lehet az első cápafaj, amely az ember idejében hal ki.

Felkerült a vöröslistára az Amazonas folyóban élő parti delfin (Sotalia fluviatilis) is, ezzel most már a világ összes édesvízi delfinfaja a veszélyeztetett kategóriában van.

Egy pozitív változás is történt a listán: az európai bölény (Bison bonasus) populációja 2003 óta több mint háromszorosára, 6200 egyedre növekedett, így eggyel jobb kategóriába, a mérsékelten fenyegetett fajok közé sorolták. A bölények száma megtizedelődött az első világháborúban a mai Lengyelország és Fehéroroszország területen, majd teljesen eltűntek a vadon élő példányok. A megmentésükre hozott intézkedéseknek és az újratelepítéseknek köszönhetően javult azóta a helyzet.

Az IUCN óvatos a kihalt jelző használatával, ennek kijelentése ugyanis a végét jelentheti az adott faj megmentésére irányuló erőfeszítéseknek és intézkedéseknek.

A vöröslista célja, hogy felhívja a figyelmet a fajokra és megpróbálja megakadályozni a kihalásukat