MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kétfokos vízzel fűthetnek a finnek

Kétfokos vízzel fűthetnek a finnek

g7.hu

A Balti-tenger mélyének mindig 2 Celsius-fokos vizét használják arra, hogy hőt állítson elő.

A finn főváros – egész Európával együtt – igyekszik új, megújuló energiaforrásokat találni, hogy csökkentse függését az importált fosszilis energiahordozóktól. Ezért kidolgoztak egy karbonsemleges fűtőrendszert, ami a Balti-tenger mélyének mindig 2 Celsius-fokos vizét használja arra, hogy hőt állítson elő. Egy alagút segítségével mindig azonos hőfokú vizet továbbítanak a tengerfenék közeléből, majd földalatti szivattyúrendszereken eresztik át. A rendszer annyi hőt termel majd a tervek szerint, hogy Helsinki 40 százalékát el lehetne látni vele fűtéssel.

Jelenleg a főváros háztartásainak nagy részéhez olyan rendszereket használnak, amelyek kőolajból és gázból állítanak elő hőt és áramot. A rendszer lecserélése és a tengervíz-erőmű beüzemelése lenne a kulcsa annak, hogy Helsinki elérje 2030-ra a karbonsemlegességet.

A helyi energiavállalat nukleáris és megújuló energiával működtetné a hőszivattyúkat. A mintegy 400 millió eurós projekt kétéves fejlesztési fázisban van jelenleg, utána további öt év kell az 500 megawattos erőmű megépítésére. A vízgyűjtő alagút mintegy 17 kilométer hosszú lesz, és mielőtt a vizet visszaengedik a tengerbe, másfél fokot vonnak ki belőle, majd ezt az energiát és a hőszivattyús rendszert használják arra, hogy elérjék a 80-90 fokot, amivel már működtethető a fűtőrendszer.

A finn tengervizes-szivattyús rendszer a legnagyobb ilyen erőmű lesz a világon, nagyobb, mint a hasonlóan működő alaszkai és norvég létesítmények, írja a Bloomberg.