Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Katolikus oktatási negyed épül ötmilliárd forintért Tamásiban

Katolikus oktatási negyed épül ötmilliárd forintért Tamásiban

atlatszo.hu/KATUS ESZTER

Egy Tolna megyei kisvállalkozás nyomta le Mészáros Lőrinc cégét, ami 1,2 milliárddal olcsóbb ajánlatot adot.

Kétmilliárdra tervezték, végül nettó ötmilliárd forintért épülhet katolikus oktatási negyed a Tolna megyei Tamásiban. A 7800 fős kisvárosban az egyház 2015 óta fenntartója egy gimnáziumnak, majd óvodát is nyitott, és általános iskolai első osztályt is indított. Ennek ellenére már a létesítmény tervezését is az önkormányzat állta állami támogatásból, majd magát a beruházást is pályázati pénzből szeretnék megvalósítani.

Katolikus oktatási negyed kialakítására írt ki közbeszerzést Tamási Város Önkormányzata tavaly nyáron. A tendernek csak most lett eredménye, a szerződést július végén írták alá a nyertes céggel. Egy Tolna megyei kisvállalkozás nyomta le Mészáros Lőrinc cégét, ami 1,2 milliárddal olcsóbb ajánlatot adott, mint a ZÁÉV. A kivitelező cég tulajdonos-ügyvezetője tavaly még politizálni is szeretett volna, de nem választották meg polgármesternek a Tolna megyei Faddon – ahol a cég székhelye van bejegyezve.

A tervek szerint a létrejövő oktatási negyedben a meglévő gimnázium egy komplexum székhelyeként működne, amely óvodából, általános iskolából, gimnáziumból, valamint kollégiumból állna. A közbeszerzési értesítőben található leírás alapján a beruházás során oktatási szárnyat, tornacsarnokot, óvodát építenek, a meglévő épületet pedig részben felújítják, illetve kibővítik. Ehhez először elbontanak három lakóépületet. A munkálatok összesen közel 10 ezer négyzetmétert érintenek. A beruházást nehezíti, hogy a kivitelezés egy folyamatosan működő iskola területén fog megvalósulni – hangsúlyozzák a leírásban.

A kiírásra hét cég jelentkezett: a Build It Mérnökiroda Kft., a HGT Invest Kft., a Laterex Építő Zrt., a PSN Építőipari Kft., a Strabag Építő Kft., a TTSZ Bau Festő, Szolgáltató Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. A három nagyágyú, a Laterex, a Strabag és a ZÁÉV azonban nem tudott elég olcsó lenni: a Strabag 5,7 milliárdos, míg a ZÁÉV és a Laterex 6 milliárd forint feletti árajánlatot adott. A másik két cég ajánlata érvénytelen lett, így a verseny a Build It Mérnökiroda (5,3 milliárd) és a faddi TTSZ Bau között dőlt el, az utóbbi javára.

A munkálatokra a cégnek 750 napja, azaz két éve van, a szerződés nem hosszabbítható meg. A beruházás becsült értéke nettó 4,4 milliárd forint volt, de ennél már biztosan drágábban épül meg a negyed. Sőt, az eredeti tervek még kétmilliárd forintról szóltak.