MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Káros kézi etetés

Káros kézi etetés

termeszti.hu

Galambhotelt kaptak a bécsi galambok, így próbálják kontroll alatt tartani őket.

Galambhotel nyílt Bécsben a városi madarak számára, mégpedig azzal a reménnyel, hogy így sikerül kontroll alatt tartani a madárállományt. Elsősorban a főpályaudvar környékén élő szárnyasokra fókuszálnak, az itt élő galambok ugyanis komoly problémát jelentenek. A bécsi vadállatokkal foglalkozó szakszolgálat (Wiener Wildtierservice) által létrehozott menedék egy önkormányzati épületben kapott helyet.

A fészkelő- és etetőállomás célja az is, hogy kísérleti projektként a városi galambokról adatokat gyűjtsön. A szakembereket az érdekli, hogy hány madár veszi igénybe a szolgáltatást, mennyi eleséget fogyasztanak és mennyi tojást raknak.

A főpályaudvar és környéke kiemelt hely a városban élő galambok számára. A közvetlenül vonatállomásnál található, újonnan nyílt szállónak az utasok és környékbeliek is örülnek. Nagyon bosszantó ugyanis, hogy a madarak ürüléke állandó kellemetlenséget jelent, nem beszélve a szagokról és a nem túl szép látványról. Az új, tetőtérben kialakított galambdúc nem csak fészkelőhelyet biztosít a madaraknak, de eleséget is.

A szakemberek abban bíznak, hogy az intézkedés segít visszaszorítani a főpályaudvar körüli madárpopulációt.
Egy egészséges városi galamb évente kb. 40 tojást rak, éppen ezért elsősorban a születésszabályozással próbálják a létszámnövekedést megfogni. A galambok a szállóban tojnak, majd az igazi tojást gipsztojásra cserélik ki alattuk.

A stabil galambállományhoz csak egészséges madarak tartoznak. A sebesült vagy beteg madarakat a vadállomásokon, madármenhelyeken kell ellátni és ezt követően szabadon engedni. A betegségek különösen azokon a gócpontokon terjednek, ahol a galambokat nem megfelelően etetik az utcán. A káros kézi etetést is meg kell szüntetni, a madarakat afelé kell terelni, hogy az eleségért a szállóra menjenek.

A projekt egyelőre 200 fészkelőhellyel indult, de további 200 odúval bármikor bővíthető. Az osztrák fővárosban azt tervezik, hogy siker esetén még több galambhotelt nyitnak majd.