MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Karambol a világűrben?

Karambol a világűrben?

player.hu

Úgy elárasztottuk az űrt ember alkotta tárgyakkal, hogy már a világűrben is bevezetnék a KRESZ-t.

A Föld körül keringő műholdak egyre növekvő száma* miatt jelentősen megnövekedett az űrbalesetek kockázata, ezzel együtt pedig annak az esélye is megnőtt, hogy olyan ütközések következzenek be, amelyek láncreakciót indítanak el és hatalmas károkat okoznak – értsd: űrbéli tömegkarambol.

*Az ESA adatai szerint mintegy 8800 aktív műhold kering a Föld körül. Ezek közül messze a legtöbbet, mintegy ötezer Starlink műholdat az Elon Musk vezette SpaceX üzemeltet, ami ráadásul összesen mintegy 42 ezer ilyen eszköz felbocsátásra készül. A SpaceX mellett 150 és 1200 kilogramm tömegű műholdat tízezreinek felbocsátását tervezi a Blue Origin, a One Web és kínai vállalatok is globális internethozzáférés megteremtése érdekében.

Éppen ezért az Európai Űrügynökség (ESA) szerint szükség van egy globálisan elfogadott, megbízható közlekedési szabálycsomagra a világűrben, ami világosan lefekteti, hogy bizonyos helyzetben kinek kell kitérő manővert végrehajtania és kinek mi a feladata, vagyis lényegében egy űrbéli KRESZ bevezetését szorgalmazza az ESA.

(Forrás: ESA, MTI, fotó: NASA)