MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Kábítószer-hatóanyagok nagy koncentrációban, a Balaton vizében

Kábítószer-hatóanyagok nagy koncentrációban, a Balaton vizében

index.hu

Legmagasabb koncentrációban a kokaint, a ketamint, és az ecstasy fő hatóanyagát mutatták ki.

Nyolc magyar szakértő részvételével készült tudományos munka arról, hogy milyen kábítószerek mutathatók ki a Balatonban. A vizsgálat szerint szinte mindegyik drog kizárólag nagy fesztivál utáni napokon volt jelen a vízben, tehát valószínűsíthető az összefüggés a rendezvények és a droghasználat között – írja a Qubit.

Legmagasabb koncentrációban a kokaint, a ketamint, illetve az ecstasy fő hatóanyagát, a 3,4-metiléndioxi-N-metamfetamint (MDMA) mutatták ki. Mint megállapították, a szerek többsége a vízben is „megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra”.

A magyar kutatók 2017 és 2019 között vizsgálták a Balaton vizét Zamárdinál, a Balaton Sound területén, a tóparthoz viszonylag közel elhelyezett három mérési ponton, illetve két távolabbi kontrollponton. A méréseket több különböző időpontban végezték el: a fesztivál előtt 3 hónappal, egy héttel, valamint a Sound után egy nappal, egy hónappal és 4 hónappal.

Bár a Balaton Soundot egyszer sem nevezik nevén a 2021-ben publikált tanulmányban, a fesztivál könnyen azonosítható: „A tó partján évente nagyszabású, 5-6 napig tartó zenei fesztivált tartottak, amelyen 2017, 2018 és 2019 júliusában 154 ezer, 165 ezer és 172 ezer látogató vett részt.”

A fesztivál előtt és után vett mintákban 34 szer maradványait keresték, alapgyógyszer és kulcsfontosságú metabolit formájában is.

Végül 11 szert azonosítottak a vízben: kokaint és annak két metabolitját, a benzoilekgonint és az ekgonin-metilésztert, ketamint és metabolitját, a norketamint, a tramadol nevű opioid fájdalomcsillapítót, az amfetamint, a metamfetamint, illetve az ecstasyhoz köthető vegyületeket (MDMA, MDA, MDAI).

A tanulmány azt is bemutatta, hogy milyen tudományos eredmények igazolják a fesztiválokon elszabaduló droghasználat vagy az általános kábítószer-fogyasztás globális növekedését.

A vizsgálatról szóló tanulmány 2021 januárjában az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban, angol nyelven jelent meg.