MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Jótékony izoláció

Jótékony izoláció

termeszeti.hu

A Húsvét-szigeteken készül a világ legtisztább méze.

A Csendes-óceán közepén található Húsvét-sziget jogilag Chile tartománya, de néprajzilag Polinézia része. A földdarab nem csak a hatalmas szobrairól híres, de arról is, hogy az itt élő méhek termelik a világ legtisztább mézét.

A gazdálkodók nem használnak növényvédőszereket, az ősi technikákra esküsznek. A víz szintén teljesen természetes, hiszen mindenhol nagy tisztaságú esővíz áll rendelkezésükre. A legfontosabb dolog azonban az, hogy más, a világon élő méhektől eltérően a húsvét-szigeteki méheket nem fertőzik betegségek (például a hírhedt nyúlós költésrothadás).

Amellett, hogy mézet készítenek, a méhek a beporzásban is élen járnak, a világ élelmiszertermelésének alapját jelentik.
A méhek fennmaradását világszerte számtalan tényező veszélyezteti: rovarölőszerek, kemikáliák, éghajlati tényezők és különféle méhbetegségek.

A Húsvét-szigeten egész évben a mérsékelt klíma és rengeteg virágzó vadnövény áll a beporzók rendelkezésére. Évente akár négyszer is van szüret, a legközelebbi virágok pedig 5 órás repülőútra, nyílnak, így az izoláció is segít megőrizni a méz tisztaságát.

Az egyedülálló adottságokkal rendelkező szigeten található számos vad méhkas, egyfajta méhrezervátum ez a terület.

Rendkívül fontos, hogy ezeket a méheket megvédjük. Nem mindenki van ezzel tisztában, egyes gazdálkodók félelemből vagy az első európai telepesek hagyományainak megfelelően ugyanis felgyújtják a méhkasokat.

A méhek folyamatosan dolgoznak és ha valahol tűz van vagy vízhiány, csapot-papot otthagynak és elvándorolnak. Az új helyen mindent nulláról kezdenek.

A helyi szakemberek a lakosság, elsősorban a gyerekek edukációjával próbálják megváltoztatni ezt a káros gyakorlatot.

Forrás: www.laprensalatina.com