MENÜ
2020. július 9.
Lukrécia
Jóga az általános iskolában – Nepálban

Jóga az általános iskolában – Nepálban

nlc.hu

A gyerekek az életkorukhoz igazítva tanulnak majd jógázni, akik pedig szeretnék, akár tantárgyként is felvehetik.

Nepálban kötelezővé teszik a jógát az iskolások számára fizikai és szellemi egészségük javítása érdekében. A nepáli tantervfejlesztő központ vezetője, Lekh Nath Paudel kedden elmondta, hogy a kötelező jógaoktatás az áprilisban kezdődő új szemeszterben indul. Hozzátette azonban, hogy előreláthatólag egy évet vagy akár több időt is igénybe vesz majd teljes bevezetése.

A gyerekek életkoruktól függően differenciáltan tanulnak jógázni. A 9-12. osztályosok tankönyveiben néhány fejezet foglalkozik majd a jógával. Azok a tanulók pedig, akik erre akarnak szakosodni, választható tantárgyként is felvehetik az óráik közé. A kisebbek számára olyan kötelező tantárgyakba illesztik be, mint az egészséggel és neveléssel foglalkozó ismeretek.

Paudel kiemelte, hogy a diákok a jóga elméletét és gyakorlatát is tanulják.

A jóga iskolai tananyaggá tételét egyes körök bírálják: nepáli vallási kisebbségek arra hivatkoznak, hogy a jóga a hinduizmus szent szövegeiből kölcsönöz.

A nepáli oktatási minisztérium szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy a diákok és a tanárok egészségére gyakorolt kedvező hatása miatt döntöttek a jóga tananyagba illesztése mellett. Mint hozzátette: fölösleges kritizálni a lépést, hiszen az ENSZ 2015 óta már meg is ünnepli a jóga világnapját.