MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Jelzőfestékkel mutatják ki a rengeteg mikroműanyagot a levegőben

Jelzőfestékkel mutatják ki a rengeteg mikroműanyagot a levegőben

g7.hu

Eddig valószínűleg alábecsülték a kutatók a jelenlétüket a légkörben.

Három millió műanyag palacknak megfelelő tömegű mikroműanyag hullott alá az égből az új-zélandi Auckland városára 2020-ban, állapította meg egy friss tanulmány, amiben a kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy alábecsültük ezidáig a mikroműanyagok légköri jelenlétét.

Ez az első tudományos kísérlet arra, hogy kiszámolják, mennyi mikroműanyagot tartalmaz a városi levegő. A tudósok a város több pontján állították fel mikroműanyag-gyűjtő állomásokat.

A mikroműanyagok minden esetben olyan kicsik voltak, hogy szabad szemmel nem lehetett őket látni. A tudósok ezért fénylő jelzőfestékkel színezték be a részecskéket.

“Minél kisebb részeket kerestünk, annál több mikroműanyagot vettünk észre.”- fogalmazott az egyik kutató, kiemelve, hogy a legkisebb darabok jelenléte a legkárosabb a környezetre és az egészségre.

Az egészen apró műanyag darabokat ugyanis be lehet lélegezni, és azok képesek átjutni a vér-agy gáton, és akár olyan szervekbe is beépülhetnek, mint a máj vagy az agy.

A következő tanulmányoknak ezért azt kellene számosítania, hogy pontosan mennyi mikroműanyagot lélegeznek be az emberek.

A korábbi mérési kísérletek alapján eddig kisebb mikroműanyag-jelenlétre következtettek a szakértők. A mostani mérés viszont sokkal kisebb részecskéket is képes volt detektálni.

Az emberiség az 1950-es évek óta több mint 8 milliárd tonna műanyagot állított elő, ennek 79 százaléka szeméttelepen vagy a természetbe engedve végezte. A kísérlet során a leggyakrabban polietilént detektáltak, ami a legszélesebb körben, főként a csomagolóipar által használt műanyag.