Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Jelentős európai gázmezőt találtak, már hadihajókkal védik

Jelentős európai gázmezőt találtak, már hadihajókkal védik

napi.hu

Az európai gázválság közepette egy jelentős gáztartalékokkal rendelkező mezőt tártak fel Ciprus partjainál.

Az ENI konzorciumának tulajdonában lévő terület olyan fontos az ellátásbiztonság szempontjából, hogy azonnal kiküldtek egy hadihajót a gáztársaság fúróhajójának megvédésére.

Az olasz haditengerészet egyik hajóját pénteken késő este a „nemzeti érdekek biztosítása” érdekében az ENI fúróhajó közelében látták a ciprusi kizárólagos gazdasági övezet 6-os blokkjában – számolt be az in-cyprus.com helyi hírportál.

„Az olasz haditengerészet Duran de la Penne osztályú Francesco Mimbelli D561 rombolója figyeli az ENI vállalat Tungsten Explorer fúróhajójának zavartalan működését. Biztosítják a nemzeti érdekeket” – áll az olasz haditengerészet Twitter-bejegyzésében.

A fúrótorony a közelmúltban a Cronos-1 kúttal egy gázmezőt fedezett fel Ciprus partjaitól mintegy 160 kilométerre. Az Eni olasz multinacionális olaj- és gázipari vállalat hétfőn jelentette be, hogy 70,5 milliárd köbméternyi földgáz kitermelésére lehet alkalmas a lelőhely – derül ki a Washington Post beszámolójából.

A 6-os blokkot az Eni Cyprus 50 százalékos részesedéssel és a TotalEnergies partnereként üzemelteti.

Az új földgázmezők felfedezése Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében heves reakciót váltott ki Törökországból, amely nemcsak Ciprus területét tartja megszállva az 1974-es invázió óta, hanem vitatja az EU-tagállam területi tengeri fennhatóságát is.

Az olasz haditengerészet korábbi bejegyzései szerint a Francesco Mimbelli D561 nemrég Isztambulban dokkolt, ahonnan a múlt héten kihajózott. Egyes hírek szerint egy másik, kisebb hadihajót is elindított az olasz hadsereg a térségbe.