Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Jelentős árcsökkenés várható az élelmiszereknél, ha kivezetik az ársapkákat

Jelentős árcsökkenés várható az élelmiszereknél, ha kivezetik az ársapkákat

Magyar Hang Plusz / Facsinay Kinga / Fotó: Végh László

A Magyar Hangnak adott interjút Raskó György agrárközgazdász.

Az átlag magyar sajnos nem tudja, hogy az ötven százalék körüli élelmiszer-infláció a kormány gazdaságpolitikájának eredménye. Soha nem volt gazdasági intézkedés az élelmiszerárstop, kizárólag politikai döntésről beszélhetünk – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Raskó György.
Az agrárközgazdász szerint például a 2,8 százalékos tej ársapkájának eltörlésével az emberek visszatérnének a másfél százalékos zsírtartalmú tej vásárlására, így több tejzsír marad, az ebből készített termékek – mint a vaj vagy a sajt – ára pedig a kivezetést követő két-három héten belül esni kezdene. Úgy számolja, hogy a trappista sajt kilónkénti ára például ezer forinttal is csökkenhet.
Raskó György konkrét példákat is hozott az ársapkák káros hatásaira. Mint mondta, egy évi hárommilliárdos bevételű, hat üzlettel rendelkező dunántúli kisvállalkozó számításai szerint az ársapkák miatt májusban kétmillió, szeptemberben már hatmillió, decemberben pedig tízmillió forintos havi veszteséget szenvedett el. A beszerzési ár ugyanis egyre távolabb kerül a hatósági ártól. Csak az ársapkák miatt a hat bolt 48 millió forintot veszített.

Bővebben a hang.hu/magyar-hang-plusz-ban.