Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Jeff Bezos 197 milliárd dollárral köszön le

Jeff Bezos 197 milliárd dollárral köszön le

telex.hu • fotó: 24.hu

Jeff Bezos hétfőn hivatalosan is lemond az Amazon vezérigazgatói posztjáról.

 A cég alapítója 27 évvel az Amazon 1994-es alapítása után távozik a cég éléről, az Amazont azonban nem hagyja el, az igazgatótanács ügyvezető elnökeként folytatja a pályáját.

A Business Insider cikke szerint az 57 éves Bezos mintegy 197 milliárd dolláros becsült vagyonnal távozik a posztról. Ez az összeg a 65 éves amerikaiak átlagos nettó vagyonának 739 489-szerese, az amerikaiak nettó vagyonának mediánja ugyanis a nyugdíjba vonulásuk idején mintegy 266 400 dollár (kb. 79 millió forint).

Jeff Bezos vagyona tavaly is jelentősen gyarapodott, a koronavírus-járvány ugyanis az egekbe repítette az az e-kereskedelmi és szórakoztatóipari óriás bevételeit – ennek is köszönhető, hogy idén felvásárolhatták az egyik legismertebb hollywoodi filmstúdiónak számító MGM Studiost. Az Amazon-alapító vagyona mintegy 75 milliárd dollárral nőtt 2020-ban.

Az Amazon februárban jelentette be Jeff Bezos idei lemondását. Az alapító akkor úgy fogalmazott: az Amazon még sosem volt ennyire innovatív, ezért ideálisnak érzi a pillanatot a cégvezetés átadására.

Ahogy korábban írtuk, Bezos egy ideje már kivonta magát a cég vezetésével járó napi teendőkből, igaz, a koronavírus-járvány miatt átmenetileg kénytelen volt aktívabban részt venni az Amazon irányításában.