MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Japán példából szemétszedő-vb

Japán példából szemétszedő-vb

24.hu

Nemzetközi versenyen mérhetik össze erejüket az indulók.

A világ az 1998-as franciaországi futball-világbajnokságon szembesülhetett a japán szurkolók szemétszedési akciójával – a meccs után összeszedtek minden hulladékot maguk körül a stadionokban. Azóta sem hagytak fel ezzel a jó szokásukkal, az újabb vb-ken is rendet hagytak maguk után.

A szemétszedésből náluk sport lett, 2008-tól rendezik meg a SpoGomi eseményt, melynek neve a sport és a gomi (japánul szemét) szavak összetételéből származik – írja az Odditycentral.

A szabályok szerint három fős csapatok versenyeznek egymással, 60 percig gyűjthetik a szemetet, a cél az, hogy minél többet összeszedjenek. Közben válogatniuk is kell, külön kell tenni az éghető, az újrahasznosítható anyagokat, valamint a fémdobozokat. Holtverseny esetén a szemét minőségét is pontozzák a különböző hulladékfajtáknál. A legtöbb pontot a cigicsikk éri.

Hiszünk abban, hogy fontos a szemétgyűjtés, mert erősen nő az óceánokban a mennyisége. A legjobb, ha azelőtt összeszedjük, mielőtt oda kerülne, mert onnantól sokkal nehezebb begyűjteni – magyarázta Udagava Takajasu, az első spogomi-világkupa szervezője.

A nemzetközi versenyt 2023 novemberében Tokióban rendezik – ami valószínűleg a haladó szintű szemétszedőknek is nehéz helyszín lesz, ugyanis Tokió köztudottan tiszta város.