MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Izland kitiltja az óriás luxushajókat

Izland kitiltja az óriás luxushajókat

travelo.hu

A nehézüzemű vízi járműveknek leáldozott, legalábbis Izlandon.

Katasztrofális hatással vannak az élővilágra a hatalmas tengerjáró hajók, ezért Izland egyszerűen kitiltja őket. Bár a sziget kifejezetten vonzó célpont a luxus utakon résztvevők számára, ezentúl le kell mondani arról, hogy valaki így érkezzen Izlandra.

Nem is várnak sokat a szigorítás bevezetésével: 2020. január 1-től minden erősen szennyező nehézüzemű vízi járművet kitiltanak felségvizeikről, ez alól kivételt csak azok a hajók képeznek majd, melyeknél a gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 százalékot. Ez a szám jelenleg 3 és fél százalék, tehát a 35-szöröse. A hajók által használt nehézolaj minden más üzemanyagnál szennyezőbb. Az égés során felszabaduló korom nemcsak az egészségre káros, hanem a gleccserek olvadását is felgyorsítja, írja az euronews.com.

A környezetvédelmi miniszter ezen a héten akarja elfogadtatni a szabályozást, melynek köszönhetően Izland lesz az első olyan állam, aki ennyire szigorú tilalmat vezet be. Korlátozások már most is léteznek, de csak regionális szinten, például a norvég fjordokon.

"Megfelelő tisztítással természetesen továbbra is lehet dízelolajat használni, amíg ezt más energiaforrásra nem tudják lecserélni, de fontos tudni, hogy a nehézolaj a legszennyezőbb üzemanyag és mielőbb meg kellene tőle szabadulnunk" - mondta az izlandi környezetvédelmi miniszter, Gudmundur Ingi Gudbrandsson.