MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa, harmadszor nyerte el ezt a címet

Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa, harmadszor nyerte el ezt a címet

szeretlekmagyarorszag.hu

A top 10-be hat európai nagyváros is bekerült, magyar nincs köztük.

Bécset választották a világ legélhetőbb városának az Economist éves jelentésében – írja a Guardian. Az osztrák főváros harmadjára érdemelte ki ezt a címet, ugyanis 2018-ban és 2019-ben az első helyen végzett ebben a rangsorban.

Tavaly csak a 12. helyen végzett, mivel a koronavírus-járvány miatt a múzeumok és az éttermek bezártak, most azonban ismét visszanyerte vezető helyét. A jelentés szerint

a stabilitás és a jó instrastruktúra Bécs fő varázsa a lakosok számára, amit a jó egészségügyi ellátás, valamint a kulturális és szórakozási lehetőségek széles választéka is kiegészít.

A világ 10 legélhetőbb városa közül egyébként hat európai nagyváros.

Bécset Koppenhága és Zürich követi a második és harmadik helyen, de egy másik svájci város, Genf is az előkelő hatodik helyen végzett. Frankfurt lett a hetedik, Amszterdam pedig a kilencedik.
Kanada is jól szerepelt, ugyanis három nagyvárosa is bekerült a top 10-be. A legélhetőbb nem európai város Calgary lett a negyedik helyen, amit szorosan követ Vancouver ötödikként, Toronto pedig a nyolcadik helyet érte el. A tizedik pozíciót holtversenyben Oszaka és Melbourne kapta meg.

Tavaly másik három ausztrál város, Brisbane, Adelaide és Perth is a top 10-ben végzett, ám most csak a 27., 30. és 32. helyre sorolták őket.

Melbourne pedig 2011 és 2018 között zsinórban hét évig számított a világ legélhetőbb városának, mielőtt Bécs letaszította a trónról. Az utóbbi években a szigorú koronavírus-korlátozások miatt esett vissza a ranglistán, az ausztrál nagyvárost magában foglaló Victoria állam miniszterelnöke szerint azonban a mostani 10. hely jelzi, hogy Melbourne ismét felszállóágban van, büszkék erre az eredményre.

A tavaly a legélhetőbb városnak választott Auckland is hasonló okokból került sokkal hátrébb a listán, most csak a 34. helyet foglalja el. Új-Zélandon Ausztráliához hasonlóan szigorú korlátozások voltak érvényben a koronavírus-járvány idején, az ország sokkal később nyitott a világhoz képest.

Az európai nagyvárosok közül Párizs a tavalyi eredményéhez képest 23 helyet javítva 19. lett, Brüsszel a 24., London a 33., Barcelona a 35., Madrid a 43., Milánó a 49. Kijevet a háború miatt idén nem vették bele a rangsorba, ahogy a 2020-ben hatalmas robbanást elszenvedett Bejrútot sem, mivel a libanoni főváros súlyos gazdasági válsággal küzd.

A listára egyébként 173 város került fel, a rangsort különböző szempontokat figyelembe véve, például az egészségügyi ellátás, a bűnözés, a politikai stabilitás, az infrastruktúra és a zöldterületek alapján állították fel.